Linkovi

Američki Mirovni korpus slavi 50 godina postojanja i rada


Jedan od dobrovoljaca Mirovnog korpusa, na radu kao nastavnik u Ghani
Jedan od dobrovoljaca Mirovnog korpusa, na radu kao nastavnik u Ghani

Više od 200 tisuća Amerikanaca služilo je u 139 zemalja, kao učitelji, zdravstveni djelatnici te tehnički i poljoprivredni savjetnici

Ove godine, Peace Corps slavi svoju 50-tu godišnjicu. Tijekom proteklih 50 godina, više od 200 tisuća Amerikanaca služilo je u 139 zemalja, kao učitelji, zdravstveni djelatnici te tehnički i poljoprivredni savjetnici. Većina ovih volontera u dobi su između 20 i 30 godina. Samo sedam posto njih stariji su od 50. No, ova organizacija aktivno regrutira starije volontere.

Barbara Joe pridružila se Peace Corpsu prije 10 godina, kada joj je bilo 62 godine. Na to ju je potakla tragedija u njenom osobnom životu: "Moj je sin umro 1994., u nesreći nakon posla. Za mene je gubitak mog djeteta bio užasan udarac. Neko sam vrijeme bila potpuno paralizirana, no pomalo sam živnula na ideju da se uključim u Peace Corps, i služim drugima. Za mene je ovo iskustvo bilo od velike pomoći, na neki način pomoglo mi je da zacijelim."

Barbara Joe poslana je u Honduras, kao zdavstvena djelatnica. Toliko joj se svidjelo to iskustvo, da je odlučila svoj dvogodišnji ugovor produžiti na još dvije godine. Dodaje da je to situacija u kojoj svatko nešto dobije, i volonteri, i zemlja u koju oni odu: "Kao prvo, to je dobro za volontere, jer oni postanu dio jedne druge kulture, drugog jezika, drugačijeg okruženja. Mi postajemo dio te zajednice, i mislim da je to za nas volontere prava privilegija. Potom, mislim da je to naravno na dobrobit zemlje u koju dolazimo, jer mi s njima pokušavamo dijeliti svoje znanje i iskustvo. Smatam da je za njih pravo bogatstvo da nas upoznaju."

Sada je 73-godisnja Barbara Joe napisala knjigu o svojim iskustvima, pod naslovom “Trijumf i nada, zlatne godine sa Peace Corpsom u Hondurasu”: "Željela sam se obratiti generaciji u kasnim pedesetim i šezdestim godinama, ovdje u Americi koji odlaze u mirovinu, i koji možda pokušavaju otkriti što je sljedeće u njihovim životima. Možda su zdravi, možda su idealistični, spremni za nešto novo, i mislim da bi trebali razmisliti o radu za Peace Corps."

Barbara Joe živi u Washingtonu, i radi kao pisac, i prevoditelj španjolskog jezika. Skoro svake se godine ponovno vraća u Honduras sa skupinom medicinskih stručnjaka koji operiraju djecu u siromašnim zajednicama te zemlje.

XS
SM
MD
LG