Linkovi

Pentagon objavio plan rezanja troškova


Bijela kuća, koja se nalazi pod intenzivnim političkim pritiskom da učini nešto po pitanju brzog rasta nacionalnog duga, brzo je podržala prijedlog ministra obrane Roberta Gatesa

U sklopu plana za smanjenje troškova Pentagona američki ministar obrane Robert Gates objavio je da namjerava zatvoriti Združeno zapovjedništvo oružanih snaga, ograničiti potpisivanje ugovornih poslova s vanjskim tvrtkama te smanjiti broj generala i admirala. Kako piše New York Times, ministar Gates nije iznio dolarski iznos uštede navedenih rezova koji će, najvjerojatnije, naići na protivljenje nekih članova Kongresa u čijim bi izbornim okruzima moglo doći do gašenja radnih mjesta. Tijekom godina razna zapovjedništva bila su spajana i reformirana, ali u Pentagonu se ne mogu sjetiti kad je posljednji put jedno veliko zapovjedništvo bilo ugašeno. Združeno zapovjedništvo oružanih snaga jedno je od deset zapovjedništava Ministarstva obrane, smješteno je u Norfolku, u Virginiji, upošljava 2,800 ljudi, a godišnji mu je proračun 340 milijuna dolara.

Bijela kuća, koja se nalazi pod intenzivnim političkim pritiskom da učini nešto po pitanju brzog rasta nacionalnog duga, brzo je podržala prijedlog ministra Gatesa priopćivši da bi se ovim planom oslobodila sredstva koja bi mogla biti bolje utrošena na vođenje rata, navodi New York Times. Godišnji proračun Ministarstva obrane, kad se uključe troškovi ratova u Afganistanu i Iraku, ove će godine prijeći 700 milijardi dolara. Pentagon bi, također, za deset posto trebao smanjiti troškove za tvrtke koje na ugovor obavljaju razne poslove za oružane snage. Ministar Gates također je objavio zamrzavanje broja generala, admirala i visokih civilnih dužnosnika. Nakon zamrzavanja Pentagon planira pristupiti redukciji broja visokih časnika i to najmanje 50 generala i admirala te 150 visokih civilnih položaja u sljedeće dvije godine. Američke oružane snage trenutno imaju nešto ispod tisuću generala i admirala, preko stotinu više u odnosu na razdoblje prije terorističkog napada na Sjedinjene Države 2001. godine, piše New York Times.

Washington Post izvještava o košarkaškoj utakmici predsjednika Obame sa skupinom zvijezda američke profesionalne i koledž košarke. Kako piše dnevnik iz Washingtona, svaki ljubitelj košarke sanja o posebnom rođendanu na kojem bi se, na košarkaškom terenu, okupili svi njegovi sportski idoli. Kad ste čelnik slobodnog svijeta taj san možete i ostvariti piše Washington Post. Obama, koji je u srijedu proslavio 49. rođendan, igrao je sa zapanjujućim popisom zvijezda među kojima su bili Grant Hill, Shane Battier, Carmelo Anthony, Chauncey Billups, Derek Fisher, LeBron James, Earvin „Magic“ Johnson, Alonzo Mourning, Chris Paul, Derrick Rose, Bill Russel, Ethan Thomas, Dwayne Wade i David West. Utakmica je odigrana unutar vojne baze Fort McNair u Washingtonu, gdje predsjednik Obama često igra sa svojim prijateljima. U publici, u kojoj je bilo najviše ranjenih vojnih veterana, bio je i Kobe Bryant, ali on nije igrao. Pojedinosti ovog košarkaškog susreta nisu objavljene kao ni to kako se Obama, koji je poznat kao strastveni košarkaš, snašao u društvu velikih zvijezda.

XS
SM
MD
LG