Linkovi

Američki ministar obrane Gates ocjenjuje razgovore s kineskim čelnicima produktivnim


Američki ministar obrane Robert Gates na razgovorima s kineskim predsjednikom Hu Jintaoom u Pekingu
Američki ministar obrane Robert Gates na razgovorima s kineskim predsjednikom Hu Jintaoom u Pekingu

Cilj razgovora bio je popraviti pogoršane odnose dviju zemalja na području obrane. Ministar Gates izjavio je na kraju posjeta Kini da su razgovori bili uspješni i da su postavili temelje za unaprijeđenje odnosa na vojnom planu

Nakon trodnevnog posjeta Kini, američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da su razgovori s kineskim domaćinima bili produktivni.

Cilj razgovora bio je popraviti pogoršane odnose dviju zemalja na području obrane. Ministar Gates izjavio je na kraju posjeta Kini da su razgovori bili uspješni:

"Razgovori su bili produktivni i postavili su temelje za unaprijeđenje odnosa na vojnom planu."

Čelnik Pentagona dao je izjavu novinarima prilikom posjeta Kineskom zidu, neposredno pred odlazak u Japan. Prije toga, ministar Gates bio je u stožeru kineske vojske za nuklearno ratovanje iz kojeg se zapovijeda kineskim raketnim snagama. Robert Gates je rekao da su teme u razgovorima s kineskim domaćinima bile dalekosežne, a ton dijaloga – otvoren. On se u Pekingu sreo s čelnicima kineskih oružanih snaga, kao i sa šefom kineske diplomacije te predsjednikom države, Hu Jintaoom.

"Bilo je očito da i civilni i vojni kineski čelnici žele unaprijediti odnose s Amerikom, te graditi na već postignutom. Postoje li u Kini ljudi kojima ne odgovara poboljšanje odnosa? Možda. Međutim, ja ih nisam sreo. Vrlo sam optimističan kada su u pitanju budući odnosi."

Kina je danas naglasila da prekjučerašnje testiranje novog ratnog lovca – takozvane 'nevidljive' letjelice – ne predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama. 'Druge zemlje ne bi trebale biti time zabrinute' – rekao je Cui Tiankai, zamjenik šefa kineske diplomacije.

On je naglasio da test nema veze s posjetom čelnika Pentagona Kini. Inače, ovo je bio prvi posjet američkog ministra obrane Kini u posljednjih pet godina. Prošle je godine Kina prekinula pregovore o obrambenoj problematici te otkazala Gatesov posjet – u znak prosvjeda zbog prodaje američkog oružja Tajvanu. Nakon posjeta Kini i Japanu, Robert Gates odlazi u Južnu Koreju, posljednju postaju njegove turneje po Aziji.

XS
SM
MD
LG