Linkovi

Američki ministar financija poziva EU na brzu akciju u financijskoj krizi


Američki ministar financija poziva EU na brzu akciju u financijskoj krizi
Američki ministar financija poziva EU na brzu akciju u financijskoj krizi

Američki ministar financija Timothy Geithner pozvao je svoje europske kolege da djeluju „brzo i odlučno“ kako bi se burze dionica i druga tržišta uvjerila da se neće dopustiti širenje financijske krize

Američki ministar financija Timothy Geithner pozvao je svoje europske kolege da djeluju „brzo i odlučno“ kako bi se burze dionica i druga tržišta uvjerila da se neće dopustiti širenje financijske krize. Geithner je izjavio ovo u Londonu nakon razgovora s britanskim ministrom financija Georgeom Osborneom na početku njegovog puta po europskim metropolama gdje će razgovarati s vodećim njemačkim i dužnosnicima Europske Unije. Do ovih razgovora dolazi dok se Sjedinjene Države, Njemačka i druge zemlje Europske Unije ne mogu dogovoriti oko najboljeg načina za reguliranje financijskog sustava nakon jedne od najgorih ekonomskih kriza proteklih desetljeća.

U međuvremenu, dva nova izvješća zaključuju da se globalna ekonomija oporavlja brže od predviđanja. Stručnjaci u Ujedinjenim narodima navode da će se svjetski bruto društveni proizvod povećati za tri posto što je nešto više od očekivanja. U odvojenom izvješću, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj tvrdi se da se industrijalizirane svjetske ekonomije oporavljaju brže od očekivanja, ali još uvijek se suočavaju s rizicima dužničke krize i mogućeg „pregrijavanja“ ekonomija u razvitku. OECD, koja uključuje 30 najbogatijih zemalja svijeta, kaže da će njihov bruto društveni proizvod porasti ove godine za 2,7 posto što je za 0,8 posto više od očekivanja.

Što se američke ekonomije tiče, u travnju je došlo do snažnog rasta narudžbi američkim tvornicama te do povećanja prodaje novih kuća. Ministarstvo trgovine objavilo je da su narudžbe trajnih proizvoda – onih koji bi trebali trajati više od tri godine – više za snažnih 2,9 posto, prvenstveno zbog naručivanja novih zrakoplova. U prošlom mjesecu došlo je do povećanja prodaje novih kuća za gotovo 15 posto. Taj se rezultat pripisuje poticajnim poreskim olakšicama koje bi uskoro trebale isteći.

XS
SM
MD
LG