Linkovi

Američki kongresni izbori - pogled na izbornu utrku u kalifornijskom okrugu Orange


Američki kongresni izbori - pogled na izbornu utrku u kalifornijskom okrugu Orange

Snage odmjeravaju hispanička kongreskinja Demokratske stranke, Loretta Sanchez i republikanac vijetnamskog podrijetla, Van Tran

Pred nadolazeće kongresne izbore, volonteri u Kaliforniji i drugim saveznim državama na Zapadu Amerike registriraju hispaničke glasače. U okrugu Orange, za svoje izborne kampanje, kongreskinja Demokratske stranke Loretta Sanchez, inače kći meksičkog imigranta, nastoji mobilizirati Hispanike, od kojih su većina registrirani kao demokrati. Iako u njenoj oblasti Hispanici čine većinu, ankete javnog mnijenja sugeriraju da mnogi od njih neće izaći na izbore jer su obeshrabreni slabom ekonomijom i neuspjehom Washingtona da razriješi problem imigracijske reforme. Loretti Sanchez na nedavnom je izbornom skupu u pomoć uskočio bivši američki predsjednik Bill Clinton. On je, pri upitu tko je najbolji kandidat za 47. kongresnu oblast u Kaliforniji odgovorio:

"Uvijek ćete odgovoriti isto: Loretta Sanchez. Idite to reći ljudima, a ona će onda imati izvrsnu izbornu večer. Hvala vam i Bog vas blagoslovio."

Ova se kongreskinja nalazi u vrlo tijesnoj utrci s vijetnamskim imigrantom, republikancem Van Tranom, kojem pomažu utjecajni republikanci. Među njima je i bivša guvernerka Aljaske i kandidatkinja za potpredsjednicu Sjedinjenih Država, Sarah Palin. Tran je rođen u Vijetnamu te ima široku podršku vijetnamsko-američke zajednice, kao i drugih republikanaca. Srednjoškolka Vivian Le volontira u njegovoj izbornoj kampanji:

"Tu sam jer mislim da je on dobar čovjek. I mislim da je vrijeme za Lorettu Sanchez da, nakon 14 godina u Kongresu, ode i ustupi mjesto Van Tranu. Trebamo promjenu."

Okrug Orange je u bliskoj prošlosti bio izložen demografskim promjenama. Nekoć mahom konzervativan, republikanski i bjelački, posljednjih desetljeća doživio je velike priljeve imigranata. Tu se nalazi etnička zajednica znana kao Little Saigon, Mali Sajgon, a neki gradovi, uključujući i najveći u okrugu, Santa Ana, većinom su naseljeni Latino stanovništvom. Tran kaže da razumije obje etničke grupe:

"Kao imigrant prve generacije, imam više zajedničkog s Latino zajednicom nego moja suparnica. Razumijem njihove teškoće i izazove asimilacijskog procesa, kulturnog i jezičnog jaza, kao i svih izazova s kojima se sučeljavaju obitelji koje se, naravno, žele asimilirati u društvo i uzvratiti doprinos njihovoj novoj zemlji."

Demokratkinja Loretta Sanchez kaže da ona privlači glasače zbog svojih zasluga:

"Ovdašnji Amerikanci vijetnamskog podrijetla dijele iste probleme s ostatkom zajednice. I oni su vlasnici malih poduzeća, nemaju zdravstveno pokrivene uposlenike, ne troše puno novca. S mnogima od njih koji su morali zatvoriti svoje kompanije razgovarala sam o 16 milijardi dolara koje je Kongres odobrio za mala poduzeća."

Tran je optužio Lorettu Sanchez da se okoristila rasom kako bi dobila podršku hispaničkih glasača. Kritizirao je njene prošlomjesečne komentare na TV mreži Univision koja emitira programe na španjolskom jeziku. Ona je tada rekla da američki Vijetnamci i republikanci pokušavaju oteti njeno mjesto u Kongresu, nakon što je toliko puno napravila za njihovu zajednicu. Pritom je Van Trana nazvala anti-imigrantom i anti-Latinom. Tran je taj komentar nazvao uvredljivim i Sanchez mu se kasnije ispričala.

Dvojica Vijetnamaca prisutnih na skupu Lorette Sanchez rekla su da ne glasaju na etničkoj bazi, već gledaju na pristup kandidata prema tekućim problemima. Kažu da ih je dojmilo ono što je do sada za njihovu oblast, ali i za ljudska prava u Vijetnamu, napravila Loretta Sanchez. Oboje kandidata kažu da, u vrijeme kad su glasači tjeskobni, na njima je da ih mobiliziraju ako žele pobijediti i probuditi entuzijazam u danima koji su preostali prije izbora 2. studenog.

XS
SM
MD
LG