Linkovi

Američki budizam - još uvijek izrazito 'azijska vjera', međutim s rastućim utjecajem Zapada


Poduka u hramu Hsi Lai Temple, u Los Angelesu
Poduka u hramu Hsi Lai Temple, u Los Angelesu

Mnoge struje američkog budizma povezuju netom rođena djeca koja odrastaju sa svojom vjerom, ali u američkom okružju, bez obzira na podrijetlo roditelja

Ovotjedni posjet Dalai Lame Sjedinjenim Državama skrenuo je pozornost šire javnosti na američku budističku zajednicu. Ona brzo raste jer - uz sve veće azijsko stanovništvo – prima i mnoge nove članove, uglavnom Amerikance europskog podrijetla. Američki budizam još uvijek je izrazito 'azijska vjera', međutim sve se više osjeća i utjecaj Zapada.

Ljetni kamp budističkog Hrama Hsi Lai u Los Angelesu polaze dječaci u dobi od pet do četrnaest godina. Oni ovdje uče osnove vjere te se upoznaju sa životom budističkih svećenika. Iako je većina dječaka kineskog podrijetla, nastava je na engleskom.

Instruktorica Miao Hsi, rođena u Hong Kongu, kaže da se budizam dijeli po nacionalnim linijama: „Postoji kineski, tibetanski, japanski budizam i niz drugih. Danas imamo i američki“.

Jedan od svećenika je i Kusala Bhikshu, koji je rođen u Americi. On kaže da američki budizam ima razmjerno dugu prošlost: „Pustio je korijene na američkom tlu i sada imate dosta ljudi poput mene – koji sam rođen u Iowi – koji prelaze na budizam. Neki od nas odlučujemo se za svećenički poziv kako bi našu vjeru prenijeli sugrađanima“.

U Americi vrlo štuju Dalai Lamu, vjerojatno najpoznatijeg budista na svijetu. Američki budizam ima i mnoge poznate sljedbenike, pogotovo u svijetu show-businessa, poput glumca Richarda Gerea. Budistički hramovi u Sjedinjenim Državama prilično su brojni i u njima se kombiniraju različite tradicije – korejska, vijetnamska, kineska, tibetanska, tradicija budista iz Sri Lanke.

Miao Hsi, koja vodi budistički hram u Los Angelesu, kaže da su te tradicije različite ali u temeljima budizma su ista načela – poštivanje tradicije, spremnost na prilagođavanje novoj sredini te želja da se živi u skladu i slozi s ljudima drugih vjera: Svi smo mi povezani. Jedni s drugima, ali i sa svijetom. Mislim da moramo raditi na tome da taj sklad, harmonija među ljudima, bude veći. Svi trebamo uložiti napore da svijetom ovladaju mir i sloga“.

Američki budisti kažu da mnoge struje njihove vjere povezuje jedna značajna činjenica – to su netom rođena djeca koja odrastaju sa svojom vjerom, ali u američkom okružju, bez obzira na podrijetlo roditelja.

XS
SM
MD
LG