Linkovi

Američki analitičari o francuskoj zabrani burke


Prema anketi američkog Centra Pew, zabranu nošenja burke podržavaju razmjerno velike većine u Francuskoj, Njemačkoj, Britaniji i Španjolskoj, a većina Amerikanaca, prema istoj anketi, ne bi podržala ovu zabranu

Za zabranu je glasalo 336 članova donjeg doma francuskog parlamenta, a protiv zabrane je bio samo jedan. Glasanje je, međutim, bojkotiralo više od 200 socijalističkih i komunističkih zastupnika. Neki od njih tvrdili su da zabrana nema smisla jer će je, u konačnici, ukinuti žalbeni sud. Ministrica pravosuđa Michelle Alliot-Marie izjavila je putem prevoditelja da ova odluka štiti stoljećima stare francuske vrijednosti.

"Te nas vrijednosti podsjećaju da je Francuska najjača, i da je se najviše cijeni u svijetu, onda kada je jedinstvena kod kuće. Ujedinjena u poštivanju svojih vrijednosti, koje je čine jedinstvenom zemljom na svijetu."

No, u zajednici od oko pet milijuna francuskih muslimana, burku nosi tek možda nekoliko tisuća žena. Ibrahim Hooper iz washingtonskog Američko-islamskog vijeća kaže da je ova zabrana zapravo nevješto prikriveni pokušaj uvođenja diskriminacije protiv svih muslimana u Francuskoj.

"Ovo je nova vrst zakona koji se odnosi na jednu vjersku manjinu a temelji se na predrasudi većine. Vjerska prava muslimana u Francuskoj ne bi smjela ovisiti o glasanju većine u parlamentu."

Stručnjak za borbu protiv terorizma, David Aaron - koji radi u privatnoj znanstvenoj organizaciji RAND Corporation – kaže međutim da burka, koja u potpunosti prekriva lice, predstavlja određeni sigurnosni problem. Pogotovo na željezničkim i autobusnim kolodvorima.

"Znam da mnogi misle da je to rasistička i anti-muslimanska mjera. Međutim, burka je izraziti problem u Francuskoj i drugim europskim zemljama u kojima postoji tradicija nošenja osobnih isprava. Ako nosite burku, te osobne isprave zapravo nemaju smisla."

John Dalhuisen iz Amnesty Internationala smatra da bi ova zabrana mogla voditi i drugim ograničenjima ženskih prava.

"Ženama koje nose tu odjeću život se vjerojatno neće poboljšati. Provodit će više vremena kod kuće. Bit će im nedostupnije mnoge javne usluge, možda čak i pomoć države. Zapravo, bit će dvostruko kažnjene, prvo kod kuće – zato što moraju nositi tu odjeću – a onda i van kuće, tom novom zabranom."

Ibrahim Hooper iz Američko-islamskog vijeća kaže da identitet žena pod burkom uvijek mogu provjeriti francuske policajke, kao što se to i sada redovito čini na aerodromima. On smatra da je prava svrha zabrane – pokazati islamu 'gdje mu je mjesto', odnosno da nije ravnopravan. Inače, o ovoj će se mjeri u rujnu izjasniti i drugi dom francuskog parlamenta.

Ako bude usvojena, zabrana za ženu koja nosi burku nosi novčanu kaznu od oko 190 američkih dolara. Muškarac koji je sili da je nosi može biti kažnjen s oko 18 tisuća dolara novčane globe te godinom dana zatvora. Prema anketi američkog Centra Pew, zabranu nošenja burke podržavaju razmjerno velike većine u Francuskoj, Njemačkoj, Britaniji i Španjolskoj. Većina Amerikanaca, prema istoj anketi, ne bi podržala ovu zabranu.

XS
SM
MD
LG