Linkovi

"smART Power" - novi program Državnog tajništva za kulturnu razmjenu


Program smART Power u Americi vodi The Bronx Museum of the Arts iz New York Cityja
Program smART Power u Americi vodi The Bronx Museum of the Arts iz New York Cityja

Američki su glazbenici već desetljećima svojevrsni kulturni ambasadori Sjedinjenih Država. Mnogi su jazz-velikani za vrijeme hladnog rata posjećivali zemlje iza Željezne zavjese upravo u organizaciji američkog Državnog tajništva. Danas, po prvi put, u takvu misiju u inozemstvo odlaze američki slikari, kipari, arhitekti i dizajneri

Državno je tajništvo nedavno počelo s programom kulturne razmjene pod nazivom smART Power koji predviđa suradnju s 15 zemalja, među kojima su i Pakistan, Venezuela, Kina, Nigerija i Libanon. Američki likovni umjetnici radit će s kolegama iz tih zemalja na oslikavanju i općenito umjetničkom osmišljavanju javnih prostora. Program u Americi vodi Bronx Museum of Art iz New York Cityja. Njegova direktorica Holly Block kaže:

"Umjetnici podnose prijedlog svog projekta, s naglaskom na lokalnoj zajednici u kojoj će raditi, u inozemstvu. Projekt treba biti u vezi s lokalnom situacijom, s onim što se tamo događa, i što rade tamošnji umjetnici."

U svaku od 15 država otići će po jedan američki umjetnik – slikar, kipar, arhitekt ili dizajner. Tim Rollins iz muzeja u Bronxu pomaže u odabiru projekata. On kaže da je za umjetnika vrlo važno da proširi svoje horizonte radom u nekoj stranoj zemlji:

"Svaki put kada sam negdje putovao, pala mi je na pamet neka nova ideja. Stvari se često neočekivano događaju – slučajno sretnete nekoga tko vam savjetuje nešto novo. Druženje s kolegama umjetnicima veliko je zadovoljstvo, i na ljudskom i na profesionalnom planu."

Likovna umjetnica Mierle Ukeles radi za newyoršku gradsku čistoću, u njezinu odjelu za oslikavanje javnih površina. Jedan od njezinih projekata je postavljanje ogledala na kante za smeće, s ciljem da ojača svijest građana da je – kako kaže - 'smeća previše te da su za to odgovorni oni sami.' Ova newyorška umjetnica kaže da će program smART Power biti uspješan ako se ostvare dva uvjeta. Prvo, američki umjetnici moraju nešto naučiti o zemlji u koju odlaze. Drugo, trebali bi imati slobodu stvaranja:

"Umjetnost se temelji na slobodi. Umjetnik radi što želi. Nitko mu ne može reći što da čini ili što ne smije raditi. Nadam se da će naši umjetnici u sve to krenuti otvorena srca."

Tim Rollins kaže da američka vlada financira program, no njegov sadržaj određuju sami umjetnici:

"Čar cijelog projekta je i u tome da se vidi što toj lokalnoj zajednici u nekoj stranoj zemlji treba. Prema tome, nije riječ da vlada Sjedinjenih Država to financira iz nekog vlastitog uskog interesa. Naši će umjetnici biti u kontaktu, dijalogu, sa svojim domaćinima. Bit će gosti, a ne turisti. A cilj im je proizvesti nešto što će imati trajnu kulturnu vrijednost."

'Američki eksponati' na javnim površinama u 15 zemalja svijeta vjerojatno će domaćinima bolje ocrtati i samu Ameriku kao i njezinu umjetnost.

XS
SM
MD
LG