Linkovi

Američke trgovine očekuju dobru prazničnu sezonu, koja počinje s "Crnim petkom"


Kupci stoje u redu za prošlogodišnje rasprodaje na Crni petak u robnoj kući Macy's
Kupci stoje u redu za prošlogodišnje rasprodaje na Crni petak u robnoj kući Macy's

Ellen Davis iz Nacionalne udruge prodavača: "Oprezni optimizam najbolje opisuje ovu prazničku potrošačku sezonu. Očekujemo da će se prodaja povećati za 2,8 posto, što je više od prosjeka za proteklih 10 godina, no to će i dalje biti manji porast nego prošle godine."

Neke se trgovine pribojavaju da će loša američka ekonomija naštetiti tradicionalno najprometnijoj sezoni kupovanja u godini. Praznična sezona tijekom studenog i prosinca za trgovce je često razlika između profita i gubitka, odnosno preživljavanja ili bankrota. Neke trgovine čine sve što mogu kako bi privukle potrošače, kako se najveća svjetska ekonomija polako oporavlja od najgore recesije u nekoliko desetljeća.

Vlasnici trgovina željno iščekuju potrošače koji obično navale u američke trgovine u posljednja dva mjeseca u godini kako bi kupili igračke, odjeću, elektroničke naprave, i slične božične poklone. Vrhunac potrošačke sezone tradicionalno počinje dan nakon četvrtog četvrtka u studenom, odnosno dan nakon američkog Thanksgivinga, odnosno Dana zahvalnosti. Direktor firme PriceGrabber.com, Steve Krenzer, prati potrošačke trendove:

"Takozvani Crni petak je taj dan, dan nakon Thanksgivinga, vrhunac potrošačke sezone, kad trgovci prelaze iz crvenog, odnosno gubitka, u crno, odnosno profit."

Natječući se za profit, broj trgovina koje će se otvoriti u ponoć na Thanksgiving, ili pak u zoru sljedećeg dana, povećava se. Druge pak trgovine nude velike popuste, besplatno slanje robe poštom ili neplaćanje poreza. Ellen Davis iz Nacionalne udruge prodavača kaže:

"Oprezni optimizam najbolje opisuje ovu prazničku potrošačku sezonu. Očekujemo da će se prodaja povećati za 2,8 posto, što je više od prosjeka za proteklih 10 godina, no to će i dalje biti manji porast nego prošle godine."

Dok trgovci predviđaju porast prodaje, drugi pokazatelji budućih trendova pomiješani su. Broj pošiljki koje pristaju u američke luke opao je, što pokazuje da se uvoz smanjuje. S druge strane, ekonomisti koji prate prodaju dizel goriva, odnosno promet kamiona, kažu da su dostave kopnenim putem u laganom porastu.

Dan Jasper, dopredsjednik najvećeg američkog trgovačkog centra, Mall of America, očekuje dobru posjećenost.

"Imali smo dobru godinu i očekujemo da će se to nastaviti. Nisam siguran kojim tempom, no ovo bi trebala biti dobra praznična sezona."

Mall of America u Bloomingtonu, u saveznoj državi Minnesota, upošljava skoro 12 tisuća ljudi, a kroz njega godišnje prođu desetci milijuna potošača. Ekonomisti vrlo pozorno prate prodaju na malo, budući da ona predstavlja 70 posto ekonomske aktivnosti u Sjedinjenim Državama, a pokreće je potražnja potrošača, za koju se očekuje da će dostići vrhunac u bladganskoj sezoni.

XS
SM
MD
LG