Linkovi

Američke senatorice za jednakost žena na Srednjem istoku i Sjevernoj Africi


Američke senatorice za jednakost žena na Srednjem istoku i Sjevernoj Africi
Američke senatorice za jednakost žena na Srednjem istoku i Sjevernoj Africi

Jednakost spolova je povezana s punim razvojem gospodarskih i demokratskih potencijala svake zemlje - kaže se u senatskoj rezoluciji koja također osuđuje nasilje protiv žena.

Državna tajnica Hillary Clinton pozdravila je rezoluciju koju je u Senatu Sjedinjenih Država podnijelo 16 žena, članica tog tijela, a odnosi se na prava žena na Srednjem istoku i u Sjevernoj Africi.

Rezolucija je objavljena nakon što su počeli masovni pro-demokratski prosvjedi u nizu arapskih država.

Na čelu ove inicijative je republikanska senatorica Olympia Snow iz savezne države Maine.

Dokument naglašava ključnu ulogu žena u toj regiji, u trenutku dok se u nizu arapskih i drugih država tog područja razmatraju demokratske reforme. Također, ukazuje se na važnost uključivanja žena u politički proces te se odaje priznanje onim ženama koje se u arapskim zemljama bore za jednakost spolova i temeljna ljudska prava. Jednakost spolova je povezana s punim razvojem gospodarskih i demokratskih potencijala svake zemlje - kaže se u rezoluciji koja također osuđuje nasilje protiv žena.

Državna tajnica Clinton je u priopćenju kojim pozdravlja ovu senatsku rezoluciju izjavila da svaka reforma u tim zemljama treba uključiti i poboljšanje u vezi s položajem žena. 'Niti jedna vlast neće biti uspješna ako je iz procesa isključena polovica stanovništva' – navodi se u priopćenju državne tajnice Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG