Linkovi

Kongresna komemoracija žrtvama Srebrenice protekla u znaku traženja da se izruči Ratko Mladić


Roy Gutman: "Međunarodna zajednica je dala razne vrste podsticaja Srbiji, ali ne mislim da je Srbija ispunila njezine nade. Stoga sam donekle pesimističan u vezi izručenja Ratka Mladića"

U američkom Kongresu održano je sjećanje na Srebrenicu. Na panelu tim povodom, uz ostale, govorili su kongresmen Chris Smith te novinar Roy Gutman, koji je 1993. dobio Pulitzerovu nagradu za svoje izvještavanje o ratu u Bosni.

Minutom šutnje su prisutni u američkom kongresu odali počast srebreničkim žrtvama. U izjavi za Glas Amerike kongresmen Chris Smith je rekao Srebrenica i dalje rana i Bosne i međunarodne zajednice.

Chris Smith: Potraga za Mladićem se mora intenzivirati. Žalosno je da se to do sada nije učinilo. Jedna je stvar izgubiti Bin Ladena negdje u planinama gdje se krije, ali što se tiče Mladića, uvijek je postojao osjećaj da neki znaju gdje se on nalazi, ali koji nisu htjeli biti otvoreni i pomoći da se on privede pravdi. Mislim da za dobrobit srpskog naroda, kao i onog u Republici srpskoj, sve mora biti objelodanjeno. Vrijeme liječi, ali liječi samo onda kada ima pravde. Mislim da mi moramo učiniti više i da nismo ni blizu dovoljno učinili. Ne možemo govoriti da smo zauzeti drugim stvarima, jer u našoj vladi postoji podjela rada. To je nešto na čemu bi trebali insistirati svaki dan. Taj čovjek mora izaći pred lice pravde”.

Roy Gutman, dopisnik Newsweek-a iz ratne Bosne, bio je jedan od prvih novinara koji su svijetu objelodanili postojanje koncentracionih logora u BiH. Roy Gutman je sada urednik za inozemne vijesti za McClatchy Newspapers.

Roy Gutman: Igrač broj jedan u Mladićevom hapšenju će očigledno biti Srbija. Međunarodna zajednica, zajedno sa Sjedinjenim državama, želi da Srbija postane dio Europske Unije. Međunarodna zajednica je dala razne vrste podsticaja toj zemlji, ali ne mislim da je Srbija djelovala na temelju tih podsticaja. Stoga sam donekle pesimističan”.

Neki u BiH međutim još uvijek negiraju da je počinjen genocid. Milorad Dodik je izjavio da, iako su se možda desile strašne stvari, one nisu genocid.

Chris Smith: “Oni koji negiraju genocid su isti kao i oni koji negiraju holokaust. Takav nedostatak priznanja dovodi do ogromnih patnji preživjelih, onih koji se brinu o preživjelima, kao i same države BiH. Potrebno je potpuno priznanje od strane onih koji znaju situaciju, a mislim da premijer Republike Srpske dobro zna situaciju. Savjetovao bih da neki u Srbiji i Republici Srpskoj budu otvoreni i transparentni u priznanju masovnog ubojstva više od osam tisuća Bošnjaka. Ne smijemo zaboraviti, jer zaboraviti znači izbrisati sjećanje na one koji su toliko propatili”.

U priopćenju povodom 15. godišnjice Srebrenice, predsjednik Barack Obama je rekao da bez pravde ne može biti trajnog mira u Bosni. Roy Gutman kaže da treba imati nešto više od pravde da bi se uspostavila država. “Osjećaj predsjednika Obame o pravdi je potpuno točan, ali ono što je potrebno je čelništvo u restruktuiranju Bosne, kako bi ona mogla biti održiva zemlja” – naglasio je Roy Gutman.

Roy Gutman: "Sada postoje dva entiteta koja ne mogu međusobno surađivati zbog sustava kojeg su uspostavili Amerikanci. Čak ni jedan od tih entiteta, a to je Federacija BiH, također ne funkcionira."

Kongresmen Smith je svojedobno bio jedan od glavnih zagovornika u američkom Kongresu za ukidanje embarga na oružje.

Chris Smith: “Kakva je to moralno iskrivljena ideja bila da se uvede embargo na oružje za Bosnu i Hrvatsku, kada je sva vojna komanda bila u Srbiji. Agresija je bila jednosmjerna, svi znamo da je Milošević bio agresor. I stavili smo tada embargo na oružje na zemlje nad kojima je izvršena invazija. To je bilo apsurdno. Kada sam se sa Miloševićem i još nekima na akademiji nauka sreo odmah nakon posjete Vukovaru, vidio sam kod njih mapu Velike Srbije, koja je uključivala Bosnu i Dubrovnik i još mnoga mjesta. Tada smo po povratku u Sjedinjene države rekli: Jasno je da će oni će odmah nakon Hrvatske ući u Bosnu. Ali američka vlada je samo sjedila i gledala. Ni administracija prvog Busha ni Clintona nisu ništa učinile. To tada nije bio najsvjetliji trenutak naše politike”.

XS
SM
MD
LG