Linkovi

Amerikanka, za koju se vjerovalo da je talac, ubijena je tokom napada Hamasa


Judih Weinstein i njen suprug Gad Hagaj
Judih Weinstein i njen suprug Gad Hagaj

Amerikanku Judih Weinstein ubio je Hamas 7. oktobra kada je militantna grupa napala Izrael, rekao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.

U početku se vjerovalo da ju je oteo Hamas.

"Potvrđujem obećanje koje smo dali svim porodicama onih koji se još uvijek drže kao taoci: nećemo prestati raditi dok ih ne vratimo kući", rekao je Biden u saopćenju.

Weinstein je imala 70 godina. Njen muž, Gad Hagaj, ubijen je istog dana, rekao je Biden prošle nedjelje. Imao je 73 godine.

Tokom napada 7. oktobra ubijeno je oko 1.200 ljudi, a 240 je odvedeno u Gazu kao taoci, prema izraelskim podacima. Nakon napada Hamasa, izraelsko bombardovanje Gaze je ubilo više od 21.000 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja u Gazi.

Od talaca koje je uzeo Hamas, 110 je oslobođeno tokom kratkog primirja krajem novembra, a 23 taoca su proglašena mrtvima, rekao je portparol izraelske vlade u četvrtak.

Tri taoca je slučajno ubila izraelska vojska.

Izraelske trupe su 15. decembra u Gazi ubile tri izraelska taoca - Yotama Haima, Samara Talalku i Alona Lulua Shamriza - kada su njihove vapaje za pomoć pogrešno protumačili kao trik Hamasa da uvuku izraelske vojnike u zasjedu, saopštila je vojska.

Izraelska vojska objavila je u četvrtak svoj izvještaj o incidentu, zaključujući "da u tom događaju nije bilo zlobe i da su vojnici izvršili ispravnu akciju prema svom najboljem razumijevanju događaja u tom trenutku".

Nije se očekivalo da će vojnici koji su uključeni biti otpušteni ili da im se sudi za ubistva.

Istragom je utvrđeno da je vojnik otvorio vatru na tri osobe koje je pogrešno identificirao kao prijetnju. Dvojica su ubijena, a treći je pobjegao u obližnju zgradu.

Komandanti su pozvali vojnike da prekinu vatru dok se treća osoba ne identifikuje. Otprilike 15 minuta kasnije, komandant bataljona je čuo kako neko u zgradi viče "Upomoć" i "Pucaju na mene" na hebrejskom.

Komandant je ponovo naredio trupama da obustave vatru, dok je osobi rekao da "priđe meni".

Ali kada je muškarac izašao iz zgrade, dva vojnika su pucala u njega i ubila ga. Istraga je saopštila da nisu čuli naređenje komandanta zbog buke obližnjeg tenka.

"IDF nije uspjela u svojoj misiji spašavanja talaca u ovom događaju", rekao je načelnik vojske general Herzi Halevi u saopćenju. "Cijeli lanac komande osjeća se odgovornim za ovaj težak događaj, žali zbog ovog ishoda i dijeli tugu porodica trojice talaca."

Neke informacije u ovom izvještaju stigle su iz Reutersa.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG