Linkovi

Amerikanci sve teže podnose rast cijena benzina


Amerikanci sve teže podnose rast cijena benzina
Amerikanci sve teže podnose rast cijena benzina

Dok Amerikanci izražavaju ogorčenje višim cijenama benzina naftne kompanije najavljuju rekordne profite

Diljem zemlje građani su ogorčeni.

"Ovo je prvi put da sam platio 75 dolara za puni spremnik goriva", kaže jedan od njih.

"Potrošio sam blizu 95 dolara. Ovo je nevjerojatno", ističe drugi.

Poskupljenje benzina od jednog dolara za galon - što je nešto manje od četiri litre - prosječnu američku obitelj košta godišnje dodatnih tisuću dolara. Neki vozači u Tennesseeju čekali su tri sata na besplatni benzin koji je povodom Uskrsa davala jedna lokalna crkva.

Istodobno, najavljuje se da će naftne kompanije izvijestiti o rekordnim profitima. ExxonMobile imat će veću zaradu za 60 posto, odnosno deset milijardi dolara, a kompanija Shell za 22 posto, odnosno šest milijardi dolara. Amerikanci su gnjevni, a na udaru kritika su političari, poglavito predsjednik Obama. Kad je on preuzeo dužnost gallon benzina koštao je jedan dolar i 84 centa, a danas je dva dolara skuplji - tri dolara i 86 centi. To je jedan od razloga za strmoglavi pad popularnosti američkog čelnika. Jedan građanin traži vladinu akciju.

"Ne znam puno o politici ili namještanju cijena, ali vjerujem da se može dosta učiniti."

Čak 71 posto Amerikanca kaže da im skuplji benzin donosi financijske probleme. Predsjednik Obama poručuje da se ne može puno učiniti, ali ipak je najavio:

"Zatražio sam od ministra pravosuđa da ispita navode o namještanju cijena. Toga neće biti na benzinskim crpkama u Americi."

U međuvremenu, turizam već trpi posljedice viših cijena benzina u smanjenjom broju gostiju, a za turistički sektor najgore je što se sve ovo događa svega par tjedana pred početak sezone godišnjih odmora kad cijene benzina u pravilu dodatno rastu.

XS
SM
MD
LG