Linkovi

Amerikanci sve nezadovoljniji vladom


Amerikanci nisu zadovoljni radom federalne vlade, pokazala je nova anketa. Samo 34% Amerikanaca izjavilo je da su "veoma" ili "donekle" zadovoljni obimom i ovlaštenjima vlade, prenosi organizacija Galup.

Možda je još značajnije što su se te cifre, koje Galup naziva "historijski niskim", malo promijenile između 2011. i 2017. godine. Galup primjećuje da je zadovoljstvo javnosti vladom bilo mnogo veće u periodu između 2001. i 2008. godine.

U januaru 2001. godine, nakon što je Vrhovni sud imenovao Georga Busha mlađeg predsjednikom, 68% Amerikanaca je izražavalo zadovoljstvo svojim sistemom vlasti. Pedeset posto bilo je zadovoljno veličinom i ovlaštenjima vlade.

Poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, zadovoljstvo sistemom vlade, kao i njenom veličinom skočilo je na 76 i 60 procenata. Te cifre počele su da opadaju 2003. godine, navodi Galup.

Do kraja Bushove administracije 2009. godne, 53% Amerikanaca izražavalo je zadovoljstvo sistemom vlade, a 41% je bio zadovoljan veličinom vlade i njenim ovlašćenjima.

Galup nije mjerio zadovoljstvo vladom do 2011. godine, kada je utvrđeno da su obje cifre opale bar za 10 procenata.

Od tada, zadovoljstvo obimom i ovlaštenjima vlade nikada nije prešlo 40 procenata. Pozitivno gledište o vladi opalo je i među demokratama i republikancima. Među demokratama, samo 29% kaže da podržava trenutni politički sistem. Zadovoljstvo veličinom i snagom vlade opalo je 24% za godinu dana, navodi Galup.

Republikanci su zadovoljniji sistemom vlade - 51% njih kaže da su zadovoljni, što je porast u odnosu na 38% koliko se izjasnilo zadovoljnim u posljednjim danima administracije predsjednika Baracka Obame. Zadovoljstvo veličinom vlade među republikancima je poraslo do 34% ove godine, što je znatan skok u odnosu na 21 posto iz 2017. godine.

Malo je vjerovatno da će Amerikanci skoro promijeniti svoja gledišta o vladi, navode stručnjaci Galupa. "Mimo polarizacije, postoji razlog za uvjerenje da će značajan dio zemlje nastaviti da bude nezadovoljan veličinom i ovlaštenjima federalne vlade i američkim sistemom vlade u doglednoj budućnosti", saopštio je Galup.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG