Linkovi

Rekordan broj Amerikanca umro od predoziranja u 2020.


Špricevi sa fentanilom koji se koristi protiv bolova. Fentanil se prodaje ilegalno i miješa se sa drogom.
Špricevi sa fentanilom koji se koristi protiv bolova. Fentanil se prodaje ilegalno i miješa se sa drogom.

Više od 93 hiljade Amerikanaca umrlo je od predoziranja drogom u prošloj godini, a stručnjaci ovaj skok objašnjavaju izolacijom koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Prema zvaničnim podacima, broj umrlih od prekomjerne upotrebe droge je veći nego u 2019. godini, kada je tako umrlo 72 hiljade ljudi.

"Ovo je užasavajući gubitak ljudskih života", kaže Brandon Marshall​ sa Univerziteta Brown i dodaje da je epidemija predoziranja u SAD već postojala, ali da je sada pandemija koronavirusa samo pojačala tu krizu.

Zavisnici za vrijeme pandemije nisu imali ni dostupnu pomoć zdravstvenih i socijalnih službi.

Stručnjaci kažu da su nekad dominantni među zavisnicima bili lijekovi protiv bolova koji se dobijaju na recept, potom heroin a posljednjih godina fentanil - opasna jeftinija varijanta opijata koja je jača od heroina i izuzetno smrtonosna.

Fentanil je lijek, napravljen kako bi se liječili intenzivni bolovi, ali sada se prodaje nelegalno i miješa sa drugim drogama.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) saopštili su da je 60 odsto umrlih od predoziranja koristilo fentanil.

Stručnjaci kažu da trenutno više ljudi umire od prekomjernih doza droge nego od Covida 19.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG