Linkovi

Amerikanci pomogli oporavku britanskog turizma poslije Covida


Turisti na Westminster mostu u Londonu, 19. jula 2022. (Foto: AP Photo/Frank Augstein)
Turisti na Westminster mostu u Londonu, 19. jula 2022. (Foto: AP Photo/Frank Augstein)

Britanija je bila jedna od glavnih stranih destinacija za američke putnike ovog ljeta, prema podacima stručnjaka iz industrije turizma. Amerikanci su tako pomogli da se britanski turizam oporavi od krize koju je izazvala pandemija Covida.

Kao i u drugim dijelovima svijeta, u proljeće 2020. godine, ulice Londona su bile prazne kao nikada do tada. Sasvim drugačija slika viđena je u ljeto 2023 - poslije pandemije, i zahvaljujući talasu američkih turista koji su posjetili Britaniju.

"Putnici iz Amerike su pokrenuli oporavak od Covida u Britaniji. Troše oko 40% više u odnosu na period prije pandemije. Prošle godine, na svakih pet funti koje je potrošio neki strani posjetilac u Britaniji, jednu funtu je potrošio Amerikanac", kaže Patricia Jates iz nacionalne turističke agencije Posjetite Britaniju.

Ove ljetne sezone, više Amerikanaca je odlučilo da putuje u inostranstvo umjesto unutar Sjedinjenih Država. Trgovinska grupa za avio-saobraćaj Airlines for America navodi da je broj putnika na domaćim letovima opao za dva procenta, dok se broj putnika na međunarodnim letovima povećao 14% u odnosu na period prije pandemije.

"Neposredno posle pandemije, putovalo se više lokalno, u istom regionu, ali sada ljudi posećuju mnogo udaljenije destinacije, a američki putnici prednjače u tome", kaže londonski turistički vodič Mark King.

Canary Wharf, dio istočnog Londona, 19. marta 2023. (Foto: Rojters/Yann Tessier)
Canary Wharf, dio istočnog Londona, 19. marta 2023. (Foto: Rojters/Yann Tessier)

Američki putnici ove godine su izabrali Britaniju iz različitih razloga.

"Riješio sam da putujem u inostranstvo jer ovdje postoji veća kulturna raznovrsnost. Samo pogledajte, ona je svuda oko nas", kaže Tim, koji je doputovao iz Texasa.

"Moja baka je odrasla ovdje. Željela sam da vidim ovaj dio Londona”, kaže Linda, turistkinja iz Missourija

Britanska kancelarija za nacionalnu statistiku navodi da 20% stanovnika Londona sada radi od kuće, a 40% kombinuje rad od kuće sa radom u kancelariji. Turisti su ti koji pomažu lokalnim trgovcima i doprinose živahnosti ulica Londona.

Britanska vlada je eliminisala sistem koji je turistima omogućavao povrat poreza na kupljenu robu. Ta promjena je najviše uticala na luksuzne prodavnice. Međutim, zvaničnici kažu da to, po svemu sudeći, nije odvratilo američke turiste koji su dali zamah britanskoj ekonomiji trošeći svoje dolare na hotele, restorane, i svjetski poznate pabove.

Britanski pisac iz 18. vijeka, Samuel Johnson, jednom je rekao: "Kada se čovjek umori od Londona, umoran je od života". Brojni posjetioci na ulicama Londona, željni da nadoknade izgubljeno vrijeme, kao da potvrđuju Johnsonove riječi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG