Linkovi

Amerikanci o značenju Dana neovisnosti


Amerikanci o značenju Dana neovisnosti
Amerikanci o značenju Dana neovisnosti

"Mislim da kao Amerikanci naše slobode uzimamo previše zdravo za gotovo" - kaže Ronnie Stephens je iz Jacksonvillea na Floridi. On dodaje da je vrijeme da učinimo korak unazad i razmislimo kako nam je zapravo dobro, bez obzira na ideologiju. Svi se možemo ovdje okupiti i uživati u onom što imamo."

Današnji američki Dan neovisnosti prilika je za Amerikance da imaju slobodan dan, odu na piknik ili iskoriste rasprodaju u obližnjem trgovinskom centru. Julie Taboh javlja da je taj praznik također i vrijeme da se razmisli o povijesnom značenju 4. srpnja.

Patriotska glazba – da li je izvodi ulični glazbenik poput Raycourt Johnsona ili članovi Nacionalnog simfonijskog orkestra – dio je godišnje proslave Dana neovisnosti, zajedno s jelima s roštilja i vatrometom. A za mnoge Amerikance ovaj praznički vikend prilika je i da se razmisli o povijesti i tome što 4. srpanj znači za njih.

Za neke Amerikance to znači dolazak ovdje u glavni grad Washington i posjete povijesne spomenike i gradske muzeje. John Carothers iz Santa Cruza u Kaliforniji kaže da u ovo doba godine glavni američki grad za njega ima posebno značenje: "Uistinu je prekrasno doći ovdje i vidjeti kolijevku drže u kojoj živimo."

Obitelj Carothers posjetila je Smithsonianov Nacionalni muzej američke povijesti, gdje je jedan od najposjećenijih eksponata skoro 200 godina stara američka zastava. Ta rukom sašivena zastava inspirirala je Francisa Scotta Keya da napiše skladbu koja je kasnije postala američka himna. Vidjeti je bio je jedan od najupečatljivijih trenutaka za četrnaestogodišnju Milenu Carothers: "Puno je veća negoli sam mislila. I prilično je nevjerojatno kako je dobro očuvana nakon toliko vremena – možete reći da je još uvijek uistinu nevjerojatna."

"Mislim da je 4. srpnja vrijeme kad se ljudi uistinu žele povezati s američkom poviješću. I naravno dođu vidjeti ove simbole" - kaže nam Andrea Lowther, direktorica službe za posjetitelje u Muzeju američke povijesti, koji je tijekom ovog vikenda posjetilo više od 100 tisuća ljudi. Ona govori i o drugim eksponatima: "...imamo šešir koji je nosio Abraham Lincoln one večeri kad je ubijen. Imamo prijenosni pisaći stol na kojem je Thomas Jefferson napisao nacrt Deklaracije neovisnosti. Pa koliko savršeniji 4. srpnja može biti?"

Za druge Amerikance 4. srpnja je nešto što ima veze s načelima i ne može biti eksponat u muzeju. Christine Coombs iz Gaithersburga u Marylandu, kaže da Dan neovisnosti simbolizira pravo da može prakticirati svoju mormonsku vjeru a da ne bude progonjena: "Sloboda je sve u našoj zemlji. Mislim da je ona smisao naše zemlje. To je ono za što se zalažemo – mogućnost da se izabere. Uistinu volim svoju vjeru i za mene je važno što imam mogućnost izbora."

Sloboda vjere je važna, kaže Martin Hochhauser iz Poughkeepsie u New Yorku, ali upozorava da Amerikanci moraju biti oprezni glede odvajanja vjere od države – što je svojevrsna napetost koja se odražava u sadašnjim političkim debatama: "U New Yorku su upravo glasovali da se dozvole istospolni brakovi kako homoseksualci ne bi bili građani drugog reda. Međutim, neke vjerske zajednice pokušavaju reći 'to je naša zemlja i k vragu sve druge vjere i svi drugi stavovi osim naših'. To nije ispravno.

"Mislim da kao Amerikanci naše slobode uzimamo previše zdravo za gotovo" - kaže Ronnie Stephens je iz Jacksonvillea na Floridi. On dodaje da je vrijeme da učinimo korak unazad i razmislimo kako nam je zapravo dobro, bez obzira na ideologiju. Svi se možemo ovdje okupiti i uživati u onom što imamo."

Uoči proslave 4. srpnja, mnogi Amerikanci koji posjećuju glavni grad izražavaju slične osjećaje i žele da sloboda zavlada cijelim svijetom. "Nadam se da će zemlje koje sad imaju problema biti u stanju slaviti svoj 4. srpnja u budućnosti i svoju vlastitu neovisnost" - rekla nam je Milena Carothers.

XS
SM
MD
LG