Linkovi

Amerikanci arapskog podrijetla favoriziraju kandidate Demokratske stranke


Kongresnik Jim Moran obraća se Amerikancima arapskog podrijetla
Kongresnik Jim Moran obraća se Amerikancima arapskog podrijetla

Amerikanci arapskog podrijetla još uvijek podržavaju nastojanja predsjednika Obame da pruži ruku Arapima i muslimanskom svijetu

Kontroverza oko izgradnje islamskog kulturnog centra u New Yorku bila je "vruća tema" te večeri, ali i tema oko koje su se demokratski i republikanski kandidati složili. Pružili su uvjeravanja američkim glasačima arapskog podrijetla da podržavaju građanske i vjerske slobode. Publika je ovacijama pozdravila izjavu demokratskog kongresnika Jima Morana.

"Duboko vjerujem da islamski centra koji vodi vrlo umjeren i promišljen imam, i koji bi bio dom za sve glavne abrahamske religije, treba biti lociran upravo tamo gdje će biti lociran jer to šalje poruku ostatku svijeta."

Izazivač kongresnika Morana za mjesto u Zastupničkom domu, republikanski kandidat Patrick Murray, poslao je u svoje ime direktora svoje kampanje za medije Roberta Gasiewicza na ovaj skup.

"Nijedna vlada ne bi smjela propisivati ovoj ili onoj religiji što da čini ili što da ne čini, što da gradi i što da ne gradi i – iskreno govoreći - dio je našeg nasljeđa da su ljudi došli s druge strane oceana kako bi izbjegli vjerski progon u Engleskoj, željeli su ovdje slobodno upražnjavati svoju vjeru."

Noć arapsko-američkih kandidata u Virginiji tradicija je još od 1987. godine. To je dvostranački događaj, međutim, posljednje ankete pokazuju da Amerikanci arapskog podrijetla favoriziraju kandidate Demokratske stranke u omjeru dva naprama jedan. Jamil Elshami osnivač je organizacije Republikanci- Amerikanci arapskog podrijetla šireg područja grada Washingtona. On naglašava da Amerikanci arapskog podrijetla još uvijek podržavaju nastojanja predsjednika Obame da pruži ruku Arapima i muslimanskom svijetu.

"Predsjednik Obama govorio je o pitanjima koja se tiču američkih Arapa i demokrata i republikanaca i stoga, iako vjerujemo da su njegove namjere osujećene, Amerikanci arapskog podrijetla još uvijek se nadaju ad bi u drugoj polovici mandata njegova administracija mogla nešto učiniti."

Prema gospodinu Elshamiju, Amerikanci arapskog podrijetla uglavnom glasuju na temelje određenog pitanja, a ne na temelju toga tko kojoj stranci pripada. Međutim, demokratski kongresnik Garry Connolly tvrdi da postoji određeni pomak prema Demokratskoj stranci.

"Posljednjih godina arapsko američka zajednica je izvršila ponovnu procjenu svojih političkih lojalnosti. Iskreno govoreći, naišla je na puno bolji prijem u Demokratskoj stranci u smislu štovanja raznolikosti, tolerancije – bez obzira radilo se o vjerskoj toleranciji, ili etničkoj toleranciji, tako da vjerujem da smo zabilježili ogromne promjene u zajednici Amerikanaca arapskog podrijetla u odnosu na dvije vodeće političke stranke, konkretno puno veći afinitet prema Demokratskoj stranci."

Američki aktivisti arapskog podrijetla održavaju slične večeri kandidata diljem zemlje. U nekim državama organiziraju skupove na kojima pokazuju Amerikancima arapskog podrijetla kako da koriste nove strojeve za glasovanje. Tri tjedna uoči izbora njihov slogan glasa "Yalla Vote", što znači "Dođite, glasujte".

XS
SM
MD
LG