Linkovi

Amerikanci se odlučuju na preseljenje u Meksiko


Amerikanci se odlučuju na preseljenje u Meksiko
Amerikanci se odlučuju na preseljenje u Meksiko

Mnoge Amerikance koji se odluče kupiti nekretninu u Meksiku zabrinjava i zakonska procedura te sigurnost njihove investicije

Tijekom više od posljednjih pet godina, u Meksiku je ubijeno oko 40 tisuća ljudi, usprkos naporima tamošnje policije i vojske na polju suzbijanja narko kartela i njihovih međusobnih okršaja. Međutim, unatoč takvim strašnim statistikama, stotine tisuća Amerikanaca svake godine odlaze na godišnji odmor u Meksiko, a mnogi od njih – većinom umirovljenici – kupuju nekretnine i odlučuju tamo živjeti.

Vijesti iz Meksika ovih dana uglavnom su loše. Pucnjave i grozna ubojstva dominiraju medijskim izvješćima. Međutim, neki Amerikanci odlučuju se na preseljenje u Meksiko, u potrazi za mirom i odmorom. Michael Baldwin i Stephanie Villareal razgovarali su s Glasom Amerike putem Skypea iz svog doma na meksičkom poluotoku Baja: "Ovdje smo skoro godinu dana. Doselili smo iz Houstona u Teksasu. Došli smo isprva samo privremeno, na godišnji preko ljeta, ali tada smo odlučili da tu i ostanemo".

Michael Baldwin kaže da obožavaju prirodne ljepote i blagu klimu regije te dodaje da ne samo da vode kvalitetniji način života, već pritom i uštede dosta novca. U usporedbi sa životom u Houstonu, troškovi su im se smanjili za 30 posto, kaže Michael. Stephanie Villareal kaže da oni uživaju u kontaktima s lokalnim ljudima te da u mjestu gotovo da nema kriminala: "Imamo puno prijatelja. Svi su vrlo gostoprimljivi i prijateljski raspoloženi. Jedna od najboljih stvari života ovdje su ljudi".

Iako u ljetovalištima i području oko njih vlada mir, drugi dijelovi Meksika pretvorili su se u ratnu zonu. Američko Državno tajništvo bilježi incidente s nasiljem u 14 od 31 meksičke države. No, Rodolfo Lopez-Negrete, direktor Meksičkog turističkog ureda, kaže da to izvješće ne obuhvaća velike regije u kojima ozbiljniji kriminal uopće nije prisutan: "Od ukupno dvije tisuće 500 općina u Meksiku, baš koliko u Americi ima okruga, u 80 su počinjena krivična djela koja uključuju nasilje".

Rodolfo Lopez-Negrete kaže da američki građani koji žive u ili oko glavnih ljetovališta sami po tom pitanju daju svoj glas povjerenja. Naime, preko polovine kupaca takozvanih ‘time-share’ apartmana u velikim turističkim kompleksima su - Amerikanci. Chris Hill u Houstonu radi s Udrugom meksičkih agencija za nekretnine na promicanju kupnje nekretnina u Meksiku. On kaže da je kupnja u posljednjih nekoliko godina u opadanju, djelomično zbog recesije, ali i zbog vijesti o nasilju kojeg općenito nema u blizini turističkih naselja: "Sve vijesti vezane uz kriminal i droge neznatno utječu na turiste ili nekog tko se odluči živjeti u Meksiku".

Mnoge Amerikance koji se odluče kupiti nekretninu u Meksiku zabrinjava i zakonska procedura te sigurnost njihove investicije u ovu stranu zemlju. Chris Hill kaže da neke nove zakonske norme i garancije jamče kupcima siguran i jednostavan način ulaganja u Meksiku, vrlo sličan onome u Sjedinjenim Državama. Meksički ustav zabranjuje strancima kupnju nekretnina koje se nalaze do 50 metara od obale. Međutim, strani kupci mogu uživati vlasništvo takve nekretnine kupnjom dijela meksičkog “fonda nekretnina” putem koje mogu postati neizravni vlasnici željene nekretnine. Chris Hill kaže da Meksiko pruža izvrsnu priliku američkim baby boomerima za bolji život u mirovini: "Uvjereni smo da će Meksiko, dugoročno gledano, biti divna prilika za umirovljenike zbog niskih troškova zdravstvenih usluga, ali i općenito značajno nižih troškova života".

Mnogi američki građani koji trenutno trajno ili privremeno borave u Meksiku smatraju to točnim.

XS
SM
MD
LG