Linkovi

Faisal Shahzad priznao svoju ulogu u neuspjelom podmetanju automobila bombe na Times Squareu


Faisal Shahzad priznao svoju ulogu u neuspjelom podmetanju automobila bombe na Times Squareu
Faisal Shahzad priznao svoju ulogu u neuspjelom podmetanju automobila bombe na Times Squareu

Pravosudni organi kažu da osumnjičenik tvrdi da je djelovao sam, međutim, istražitelji kažu da ispituju sve mogućnosti, uključujući i međunarodnu komponentu u ovom slučaju

Američki ministar pravosuđa Eric Holder izjavio je da je Amerikanac pakistanskog podrijetla Faisal Shahzad priznao svoju ulogu u neuspjelom podmetanju automobila bombe na Times Squareu. Obraćajući se danas novinarima ministar Holder je nazvao pokušaj napada "terorističkom zavjerom s ciljem da se ubiju Amerikanci". Vlasti su podigle optužnicu protiv Shahzada za "terorističko djelo koje prelazi državne granice", pokušaj korištenja oružja za masovno uništavanje i druga kaznena djela. Pravosudni organi kažu da osumnjičenik tvrdi da je djelovao sam. Međutim, istražitelji kažu da ispituju sve mogućnosti, uključujući i međunarodnu komponentu u ovom slučaju. Ministar Holder je izjavio kako Shahzad pruža istražiteljima "korisne informacije". Pakistanski obavještajni izvori kažu da je najmanje jedna osoba povezana s ovim napadom uhićena u Karačiju. Ministar pravosuđa rekao je da ne može potvrditi tu informaciju.

I predsjednik Barack Obama potvrdio je danas da američke vlasti istražuju je li osumnjičeni američki državljanin pakistanskog podrijetla Faisal Shahzad, osumnjičenik za neuspjelo podmetanje automobila bombe na Times Sqauareu, imao veze s nekom terorističkom organizacijom. Govoreći danas na jednom poslovnom skupu američkom glavnom gradu predsjednik je pružio Amerikancima uvjeravanja da će odgovor njegove administracije biti prikladan. "Pravda će biti zadovoljena i nastavit ćemo činiti sve što je u našoj moći da se zaštite Amerikanci" – rekao je predsjednik Obama.

Pravosudni organi kažu da je Shahzad, inače stanovnik susjedne savezne države Connecticut, za gotovinu kupio model Nissan Pathfinder proizveden 1993. godine koji je korišten u pokušaju napada. Prema istim izvorima, ovo terensko vozilo kupio je od jednog čovjeka u Bridgeportu. Agenti Saveznog istražnog ureda FBI blokirali su dio ovog mjesta rano jutros dok su vršili premetačinu Shazadova doma. Vozilo koje je navodno kupio osumnjičenik otkriveno je u subotu navečer u blizini Times Square napunjeno s vatrometom, spremnicima propana, umjetnim gorivom i tajmerima.

Ministar Holder je rekao da će vlasti nastaviti s potragom za drugim osumnjičenicima i proširit će žarište istrage na terorističke mreže u inozemstvu. Za osumnjičenog Shahzada kaže se da se nedavno vratio s putovanja u Pakistan. Vlasti su ispitale i registriranog vlasnika terenskog vozila. On im je rekao da je vozilo stavio u oglasnik popularnog web sajta Craig's list i da ga je prodao za 1300 dolara čovjeku koji je izgledao kao da je iz Južne Amerike ili sa Srednjeg istoka. U prodaju nisu bili uključeni nikakvi dokumenti.

XS
SM
MD
LG