Linkovi

Američka tvrtka CMC nakon četiri godine povlači se iz Željezare Sisak


Američka tvrtka CMC nakon četiri godine povlači se iz Željezare Sisak
Američka tvrtka CMC nakon četiri godine povlači se iz Željezare Sisak

Hrvatska vlada nije imala previše sluha za pozive CMC-a da nekim mjerama u krizi olakša opstanak željezare; odbila im je zahtjev da uzmu jeftinijeg dobavljača struje

Američka tvrtka Commercial Metals Company - skraćeno CMC - nakon četiri godine i oko 200 milijuna uloženih dolara povlači se iz Željezare Sisak. Izvršit će preuzete obaveze prema naručiteljima bešavnih cijevi i čelika, ali nove obaveze i narudžbe neće preuzimati. Dotle će pokušati naći kupca za željezaru, a ako ne uspije, uslijedit će njezino zatvaranje.

Tu je neugodnu vijest predstavnik uprave željezare sindikatu zaposlenih priopćio u petak. Oko 1130 radnika sisačke željezare nakon te vijesti strahuje od zatvaranja tvornice i gubitka radnih mjesta.

Hrvatska Vlada koja se deklarativno zalaže za privlačenje inozemnih investicija iznenađena je viješću o povlačenju CMC-a. Usprkos iznenađenju, ministar gospodarstva Đuro Popijač tvrdi da ni opstanak željezare ni radna mjesta neće doći u pitanje: „Vlasnik je iz nekih poslovnih razloga očito namjeravao učiniti taj potez. Mi još nismo imali prilike naravno čuti sve detalje. To ćemo učiniti narednih dana. Međutim, interes za ovu industriju u svijetu postoji i nema nikakve dileme da ćemo mi ili zajedno sa njima ili sami pronaći nove partnere“.

CMC sa sjedištem u Teksasu, treći po veličini američki proizvođač građevinskoga željeza, kupio je sisačku Željezaru prije izbijanja krize, u rujnu 2007. godine i platio za nju oko 16 milijuna dolara. Prije CMC-a, Željezara je imala dva inozemna vlasnika: slovački Mečelj i ruski Turbo Impeks, no oba su otpuštala zaposlene, nisu ispunjavali preuzete obaveze i odustali su prije investiranja u razvoj željezare.

CMC je u minule četiri godine u restrukturiranje i modernizaciju sisačke željezara uložio oko 200 milijuna američkih dolara. Investirano je u novu čeličanu, obnovljena je valjaonica bešavnih cijevi, a zaposleni su radili i primali plaće. Planovi s kojima je američki investitor ušao u jedinu preostalu industriju crne metalurgije u Hrvatskoj bili su ambiciozni. Planirana je izgradnja nove valjaonice bešavnih cijevi, veliki izvozni poslovi, nova zapošljavanja.

Što je ponukalo američku kompaniju da se nakon četiri godine i poprilično uloženog novca povuče iz sisačke željezare, predsjednik uprave CMC-a –Sisak, Ludovit Gajdos još nije obrazložio. Zasad se mogu čuti tek pretpostavke, među kojima se spominje ekonomska kriza zbog koje je svjetska potražnja za čelikom pala za trećinu. K tome su hrvatske cijevi na tržištu EU opterećene kaznenim carinama od čak 30 posto, nakon što je dokazano da su prethodni vlasnici željezare cijevi na europskom tržištu prodavali ispod cijene. Također se spominje da hrvatska vlada nije imala previše sluha za pozive CMC-a da nekim mjerama u krizi olakša opstanak željezare. Vlada im je uz ostalo odbila zahtjev da uzmu jeftinijeg dobavljača struje.

Zamjenik sindikalnog povjerenika sisačke željezare Mato Somić ovako je za Hrvatski radio obrazložio razloge CMC-ova povlačenja iz Hrvatske: „Uglavnom razlozi koji su navedeni već su nam više puta bili prezentirani: visoki troškovi proizvodnje, a to su prvenstveno cijena energenata koji su više puta rasli. To su prvenstveno struja i plin te nemogućnost prodaje bešavnih cijevi u Europi“.

Očekuje se da će se ovoga tjedna uprava CMS-a Sisak sastati s predstavnicima vlade kako bi razgovarali o budućnosti Željezare.

XS
SM
MD
LG