Linkovi

Američki scenaristi nastaviće razgovore sa poslodavcima poslije tri mjeseca štrajka


Štrajk hollywoodskih scenarista
Štrajk hollywoodskih scenarista

Vođe sindikata obavijestile su hollywoodske scenariste da planiraju da se sastanu sa predstavnicima studija, kako bi razgovarali o nastavku pregovora, nakon prvog zvaničnog kontakta dviju strana od kad je štrajk počeo prije tri mjeseca.

Udruženje američkih scenarista (WGA) navelo je u mailu da je šef Alijanse filmskih televizijskih i producenata (AMPTP) koja predstavlja najveće studije, streaming servise i produkcijske kuće u pregovorima, tražio sastanak u petak, kako bi pregovarali o nastavku razgovora.

"Nastavićemo komunikaciju sa vama poslije tog sastanka, kada budemo imali više informacija. Kao što smo već naveli, svjesni smo da ima glasina. Kada god bude bila neka važna informacija, čućete je od nas", navodi se u mailu.

Još nije jasno da li je napravljen neki korak ka vođama štrajka holivudskih glumaca, koji su obustavili rad 14. jula.

Upitan o očekivanjima od razgovora sa predstavnicima obje grupe štrajkača, portparol AMPTP je naveo u pisanom odgovoru da su privrženi tome da nađu dogovor koji bi bio koristan za oba sindikata.

Iz Udruženja filmskih glumaca i američke Federacija radio i televizijskih umetnika (SAG-AFTRA) koja predstavlja filmske i telvizijske glumce koji su obustavili rad, niko još nije odgovorio na pitanja agencije AP.

Pregovori između scenarista i njihovih poslodavaca propali su 1. maja, što je blokiralo produkciju u Hollywoodu. Neki od razloga za štrajk su iznosi plata zbog inflacije, manje ekipe za kraće sezone serija, kao i kontrola nad vještačkom inteligencijom u pisanju scenarija.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG