Linkovi

Amerika uvela sankcije zbog nasilne deportacije djece iz Ukrajine


Polomljeno staklo na igralištu obdaništa u predgrađu Kijeva (Foto: AP /Daniel Cole)
Polomljeno staklo na igralištu obdaništa u predgrađu Kijeva (Foto: AP /Daniel Cole)

Američki State Department u četvrtak je sankcionisao 13 osoba i entiteta za koje je naveo da su povezani sa prisilnom deportacijom i prebacivanjem djece iz Ukrajine.

Sjedinjene Države takođe preduzimaju korake da uvedu ograničenja na izdavanje viza zvaničnicima koje je postavila Rusija zbog umiješanosti u kršenja ljudskih prava ukrajinskih maloljetnika, navodi se u saopštenju State Departmenta.

"Zajedno sa našim partnerima u Evropi, podržavamo sada Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu i pomoći ćemo joj dugoročno", poručio je američki predsjednik Joe Biden u saopštenju povodom ukrajinskog Dana nezavisnosti u četvrtak.

Ukrajinska vlada je procijenila da su ruske vlasti deportovale ili prisilno raselile više od 19.500 djece iz njihovih domova od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

U četvrtak su sankcije između ostalog uvedene Arteku, za koji State Department navodi da je ruski državni "ljetni kamp" na okupiranom Krimu.

Iz State Departmenta je saopšteno da je Artek primio ukrajinsku djecu koja su zatim upisana u "patriotske programe za prevaspitanje" i spriječena da se vrate porodicama. Među sankcionisanima je i direktor Arteka.

Kaznene mjere uvedene su i protiv savjetnika guvernera Belgoroda, komesara za ljudska prava u regionima Kaluga i Rostov, predsjedavajućeg vlade Čečenske republike, između ostalih.

"Sjedinjene Države neće stajati po stani dok Rusija vrši ove ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", rekla je u četvrtak američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield tokom obraćanja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini.

Riječ je o najnovijoj rundi sankcija koje je Washington uveo od početka ruske invazije na Ukrajinu, u kojoj su ubijene desetine hiljada ljudi a gradovi sravnjeni sa zemljom.

Međunarodni krivični sud u martu je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i komesarke za djecu Marije Lvove-Belove, po optužbi za ilegalnu deportaciju stotina djece iz Ukrajine - što je ratni zločin.

Rusija je priznala da je prebacila hiljade djece iz Ukrajine, ali tvrdi da je to uradila samo da bi zaštitila siročad i djecu napuštenu u ratnoj zoni.

"Nastavićemo da usmjeravamo pažnju na ovo pitanje, da identifikujemo odgovorne pojedince i institucije i držimo pažnju javnosti dok se djeca na vrate porodicama ili u zajednice koje odražavaju njihovo porijeklo", rekao je za Reuters James O'Brien, koji se nalazi na čelu Kancelarije za koordinaciju sankcija pri State Departmentu.

Iz State Departmenta je u četvrtak navedeno da Rusija koristi različite metode da prebacuje djecu u Ukrajinu. Između ostalog ih uzima iz državnih institucija, zatim ih deportuje tokom operacija u okviru kojih se ukrajinski civili evakuišu zbog navodne prijetnje po rusku okupaciju, ili ih dovodi u navodne rekreacione kampove na Krimu i u Rusiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG