Linkovi

Amerika sankcioniše više od 500 ruskih entiteta


Predsjednik Rusije Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS)

Sjedinjene Države će sankcionisati više od 500 entiteta uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je zamjenik američkog sekretara za finansije Wally Adeyemo.

Konkretne mjere trebalo bi da budu objavljene u petak.

Adeyemo je agenciji Reuters rekao da će uvođenje restriktivnih mjera biti sprovedeno u partnerstvu sa drugim državama.

Kako je objasnio, biće usmjerene protiv ruske vojne industrije, ali i kompanija preko kojih Rusija uvozi potrebna dobra i sirovine.

„Stotine sankcija biće uvedene ovdje u Sjedinjenim Državama. Međutim, važno je da budemo svjesni da mjere ne preduzima samo Amerika. Njihov cilj je onemogućavanje pristupa ruskoj vojnoj industriji sirovinama potrebnim za proizvodnju oružja. Svrha im je i da otežaju pristup Rusiji prihodima potrebnim za podršku ekonomiji i proizvodnji oružja”, rekao je Adeyemo.

Radi se o posljednjem u nizu paketa sankcija koje Sjedinjene Države i zapadni saveznici uvode Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu tokom koje su poginule desetine hiljada ljudi i uništeni ukrajinski gradovi i infrastruktura.

Prethodno je Bijela kuća saopštila da će američka administracija u petak objaviti novi paket oštrih sankcija Rusiji kao odgovor na smrt Alekseja Navalnog, rusku represiju i agresiju, ali i rat i invaziju na Ukrajinu koja ulazi u treću godinu.

Zamjenica američkog državnog sekretara Victoria Nuland pojasnila je da će neke od restriktivnih mjera biti usmjerene na odgovorne za smrt ruskog opozicionog lidera.

Većina će, kako se izrazila, pogoditi ratnu Putinovu mašineriju i ispraviti nedostatke u postojećem režimu sankcija.

Nuland je ukazala da će Sjedinjene Države uvesti stotine sankcija Rusiji u novom paketu uoči druge godišnjice invazije koju sprovodi nad Ukrajinom.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan izjavio je u utorak da će sankcije pokrivati niz oblasti, među kojima su odbrambeni i industrijski sektor kao i izvori prihoda za ekonomiju.

Od početka invazije na Ukrajinu, Rusija se suočila sa pritiskom Zapada da okonča rat sa susjedom, oličen u restriktivinim mjerama - ali i povlačenjem predstavništava velikih zapadnih kompanija iz Rusije i Moskve.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG