Linkovi

SAD: Sankcije za više od 500 ruskih pojedinaca i entiteta uoči druge godišnjice invazije na Ukrajinu


Ilustracija
Ilustracija

Sjedinjene Države uvele su Rusiji dodatne sankcije uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, koje obuhvataju pet stotina osoba i entiteta.

Sankcije su uvedene u nastojanju Washingtona da poveća pritisak na Moskvu koja je februara 2022. otpočela invaziju na susjeda Ukrajinu.

Radi se o posljednjem u nizu paketa sankcija koje Sjedinjene Države i zapadni saveznici uvode Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu tokom koje su poginule desetine hiljada ljudi i uništeni ukrajinski gradovi i infrastruktura.

Restriktivne mjere usmjerene su na platni sistem, ruske finansijske institucije, vojnu industriju, mehanizme za izbjegavanje sankcija, energetiku i druge oblasti.

Među sankcionisanima su i strane za koje se vjeruje da su umiješane u smrt ruskog opozicionara i kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, saopštili su State Department i američki Sekretarijat za finansije.

„Ova akcija nastoji Rusiju da učini na odgovornost za rat i smrt Alekseja Navalnog. Svrha je da Putin plati još veću cijenu za agresiju u inostranstvu i repsresiju kod kuće”, saopštio je američki predsjednik Joe Biden.

Među sankcionisanima su i trojica zvaničnika ruske Federalne kazneno-popravne službe – koje američke vlasti smatraju povezanim sa smrću Alekseja Navalnog. Među njima je i zamjenik direktora te institucije koji je navodno zatražio od zatvorskog osoblja da primijeni oštriji tretman prema Navalnom.

Ruski opozicionar iznenada je preminuo prošlog petka u arktičkoj kaznenoj koloniji „Polarni vuk” – gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu. Biden je za njegovu smrt direktno okrivio ruskog predjsednika Vladimira Putina.

Sankcionisani su i pojedinici koje Sjedinjene Države smatraju odgovornim za prisilno premještanje i deportaciju ukrajinske djece u kampove na teritoriji Rusije, Bjelorusije i na Krimu.

Sjedinjene Države podržavaju Ukrajinu u odbrani od ruske agresije. Međutim, Ukrajina se suočava sa nedostatkom municije, dok se usvajanje američke pomoći mjesecima odlaže u Kongresu.

„Potrebno je da nastavimo podršku Ukrajini i oslabimo rusku vojnu mašineriju. Od ključnog je značaja da se pridruži našim saveznicima širom svijeta dajući sredstva Ukrajini da odbrani sebe i svoju slobodu od Putinovog napada”, saopštila je američka ministrica finansija Janet Yellen

Sredstva koja su do sada odobrena Ukrajini su potrošena, a zahtjev za dodatnim novcem blokiran u Predstavničkom domu koji je pod kontrolom republikanaca.

Od početka invazije na Ukrajinu, Rusija se suočila sa pritiskom Zapada da okonča rat sa susjedom, oličen u restriktivinim mjerama - ali i povlačenjem predstavništava velikih zapadnih kompanija iz Rusije i Moskve.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG