Linkovi

SAD troše više od pola miliona dolara mjesečno na oduzetu rusku jahtu oko čijeg vlasništva se sudi


Arhiv: Superjahta Amadea u zaljevu San Diego, fotografisana 27. juna 2022. godine. (Foto: AP/Gregory Bull)
Arhiv: Superjahta Amadea u zaljevu San Diego, fotografisana 27. juna 2022. godine. (Foto: AP/Gregory Bull)

Kada je prošlog mjeseca superjahta vrijedna 230 miliona dolara uvučena u luku Everett u saveznoj državi Washington na popravku, napravila je veliki potres u gradu od 110.000 stanovnika.

Luksuzni gigant od 106 metara poznat kao Amadea trenutno je u posjedu američke vlade, koja tvrdi da jahta pripada sankcionisanom ruskom oligarhu i političaru Sulejmanu Kerimovu, savezniku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Stanovnik Evereta Bob Templeton zapitao se ko plaća održavanje superjahte. „Trebali bi da ga prodaju nekome i dobiju mnogo novca”, rekao je on za Glas Amerike kroz smijeh.

Ali to je lakše reći nego uraditi. Templetonova primjedba seže u srž dileme s kojom se suočavaju SAD dok pokušavaju iskoristiti sankcije da obuzdaju rusku agresiju na Ukrajinu.

Arhiv: Ruski milijarder Sulejman Kerimov posmatra fudbalsku utakmicu u Moskvi, 23. augusta 2012. godine.
Arhiv: Ruski milijarder Sulejman Kerimov posmatra fudbalsku utakmicu u Moskvi, 23. augusta 2012. godine.

Američka vlada je preuzela vlasništvo nad Amadeom kroz pravnu proceduru pod nazivom „građansko oduzimanje”. Krajnji cilj je prodati brod i usmjeriti prihod prema Ukrajini.

Međutim, drugi ruski biznismen, koji nije pod sankcijama, osporava taj potez SAD, tvrdeći da je on pravi vlasnik Amadee.

Dok sudovi pokušavaju da razriješe vlasništvo nad jahtom, američki poreski obveznici plaćaju račun: više od pola miliona dolara mjesečno za održavanje.

A složena pravna bitka mogla bi se da traje još dugo, povećavajući troškove za SAD i odgađajući bilo kakvu korist za Ukrajinu od zapljene jahte, kaže Stefan Cassela, bivši američki savezni tužilac i stručnjak za „građansko oduzimanje”.

„Niko ko je sankcionisani oligarh ne posjeduje ništa u svoje ime”, rekao je on. „Imate cijeli zoološki vrt trećih osoba koje tvrde da posjeduju tu imovinu.”

Kerimov nije odgovorio na zahtjev za komentar. Sekretarijat za pravosuđe SAD odbio je da komentariše ovu temu.

Pobjeda kleptokrata

U maju 2022. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu, policija na Fidžiju zaplijenila je Amadeu na zahtjev Vlade SAD.

To je bila velika pobjeda za jedinicu američkog sekretarijata za pravosuđe osnovanu nakon ruske invazije radi sprovedbe sankcija.

Ali završetak tog posla se pokazao komplikovanijim.

Od 1980-ih godina „građansko oduzimanje” je bilo oružje Sekretarijata za pravosuđe protiv narkodilera, mafije i operacija za pranje novca, kaže David Smith, bivši tužilac Sekretarijata za pravdu koji je bio začetnik te prakse.

Ova praksa omogućava policiji da zaplijeni imovinu bez presude protiv vlasnika za krivično djelo. Sve što tužioci moraju dokazati je da je imovina korištena za krivično djelo, da je stečena krivičnim djelom ili da je rezultat kriminalne aktivnosti.

Ali kada je to krivično djelo kršenje sankcija, ključno je dokazati da je imovina u vlasništvu kažnjene osobe.

Advokati koji zastupaju kompaniju vlasnicu Amadee tvrdili su da jahta zapravo pripada Eduardu Kudainatovu, bivšem izvršnom direktoru ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, koji ne podliježe sankcijama.

Arhiv: Eduard Kudainatov, bivši izvršni direktor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, fotografisan 2010. godine.
Arhiv: Eduard Kudainatov, bivši izvršni direktor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, fotografisan 2010. godine.

On i njegov pravni tim kažu da je zapljena nezakonita i zasnovana na „obmanjujućoj” izjavi FBI-aja.

„Eduard Kudainatov je, i uvijek je bio, zakoniti vlasnik Amadee. Protivustavno oduzimanje broda od Bajdenove administracije zasnovano je na dokazivim lažima koje ćemo utvrditi na sudu”, naveo je njegov portparol u izjavi za Glas Amerike. „Vlada navodi činjenične i pravne teorije koje su odvojene od sankcija za oduzimanje imovine i zakona o pranju novca, a nisu potkrijepljene slučajevima koji tumače te zakone. Ova budalaština nije ništa drugo nego političko pozorište koje je do danas američke poreske obveznike koštalo više od 20 miliona dolara.”

Američka vlada se ne slaže sa tim, označavajući Kudainatova kao vlasnika Amadee u ime druge osobe.

Prema tužiocima, Kudainatov je „navodno stvarni vlasnik najmanje osam jahti ili projekata jahti” - flote procijenjene na više od milijardu dolara. Među njima je i jahta za koju tužioci navode da je zapravo u vlasništvu Igora Sečina, sadašnjeg izvršnog direktora Rosnjefta i Putinovog saveznika.

Novinari su još jednu od superjahti, Šeherezadu, povezali sa samim Putinom. U maju 2022. zaplijenjena je u Italiji.

Iako advokati Kudainatova nisu mogli spriječiti Amadein transfer u SAD, trenutno se bore protiv oduzimanja na sudu u Njujorku.

Sekretarijat za pravosuđe navodi da je Kerimov kupio jahtu 2021. godine, tri godine nakon što je stavljen na listu sankcija. Tužioci tvrde da su oligarh ili njegovi punomoćnici usmjeravali transakcije u dolarima preko američkih finansijskih institucija kako bi održavali Amadeu, što bi predstavljalo kršenje sankcija.

Ali dokazivanje da je Kerimov vlasnik - i opovrgavanje Kudainatovove tvrdnje - nije jednostavan zadatak.

Imovina poput superjahti često je u vlasništvu niza proksi vlasnika, ofšor kompanija i trastova. Ovi subjekti su često registrovani u jurisdikcijama koje su odabrane zbog njihove tajnosti.

Cassela, koja je proučavala slučaj, kaže da Kudainatov pravni tim odugovlači postupak, dok ga američka vlada pokušava natjerati da odgovori na pitanja i dostavi dokumentaciju koja bi dokazala da on nije vlasnik Amade.

„Ovo je odbrana 101 od 'građansog oduzimanja' za svakoga ko ima beskonačnu količinu novca da plati advokate da se suprotstave oduzimanju”, rekla je Cassela.

Skup proces

Dok pravna bitka traje, američka vlada plaća održavanje Amadee.

Prema sudskim dokumentima, održavanje jahte košta otprilike 600.000 dolara mjesečno. Osiguranje košta još 144.000 dolara mjesečno, a tu su i drugi periodični troškovi.

U sudskom podnesku iz februara ove godine, jedan američki zvaničnik je naveo da je Amadea takođe trebala biti izvađena na kopno u martu, što je, čini se, odgođeno.

Taj postupak, koji uključuje vađenje jahte iz vode radi popravki, procijenjen je da košta 5,6 miliona dolara - iako je vlada pregovarala da ne plaća ostale mjesečne troškove tokom tog perioda, napomenuo je zvaničnik.

Posljednjih mjeseci američka vlada je preduzela korake da smanji troškove.

U februaru, SAD su podnijele zahtjev sudu za prodaju Amadee, navodeći kao razlog previsoke troškove održavanja. Takva prodaja bi efektivno pretvorila jahtu u gotovinu, ali ne bi riješila pitanje vlasništva.

U podnesku protiv prodaje, pravni tim Kudainatova je naveo da je on stalno nudio da pokrije troškove održavanja jahte.

Vlada SAD je 17. maja takođe podnijela zahtjev za odbacivanje Kudainatovovog vlasničkog zahtjeva, navodeći da on nema pravo da ospori oduzimanje.

Ako se sudija složi, to bi moglo omogućiti nastavak oduzimanja.

Kontroverzna i izazovna strategija

Iako zapljena imovine ruskih oligarha i najviših zvaničnika te zemlje možda neće naići na žestoko protivljenje većine Amerikanaca, „građansko oduzimanje” je kontroverzno u SAD.

Liberalne i konzervativne organizacije kritikuju ovu praksu, tvrdeći da dozvoljava policiji da zaplijeni privatnu imovinu bez presude vlasniku za zločin.

Smith, bivši tužilac Sekretarijata za pravosuđe, kaže da teret najviše pada na Amerikance sa niskim primanjima koji imaju poteškoće da plate advokata.

To je bio jedan od razloga zašto je osam članova Predstavničkog doma Kongresa SAD u aprilu 2022. glasalo protiv zakona koji poziva Bajdenovu administraciju da zaplijeni imovinu Rusa pod sankcijama kako bi finansirala Ukrajinu.

Smith vjeruje da je primjena „građanskog oduzimanja” na oligarhe „proizvoljna” i nije siguran da li će SAD moći zaplijeniti dovoljno imovine od oligarha da bi napravile značajnu razliku za Ukrajinu.

„Radije bih potrošio novac [od subvencionisanja istraga i postupaka za oduzimanje] na druge stvari nego da pokušavam da oduzmem ove jahte”, rekao je on. „A ko zna koliko će ih na kraju biti oduzeto.”

Ta zabrinutost nije neosnovana. Radna grupa američke vlade radi na oduzimanju ili zadržavanju oko 700 miliona dolara, ali do sada su SAD uspjele prenijeti oduzetu imovinu Ukrajini u samo nekoliko slučajeva.

U maju 2023. godine, američki državni tužilac Merrick Garland odobrio je slanje 5,4 miliona dolara Ukrajini koje su SAD zaplijenile od sankcionisanog ruskog oligarha Konstantina Malofejeva. To je bio prvi takav transfer oduzetih sredstava u Ukrajinu.

Kasnije te godine, SAD su prenijele više milion komada municije u Ukrajinu nakon što su ih zaplijenile na putu od Irana do Jemena.

U februaru 2024. godine, američka vlada je, nakon što je razbila šemu za ilegalnu nabavku vojne tehnologije za Rusiju, prebacila 500.000 dolara zaplijenjenih ruskih sredstava u Estoniju kako bi pružila pomoć Ukrajini.

U aprilu, SAD su Ukrajini proslijedili i drugu pošiljku oružja zaplijenjenog iz Irana.

Ti transferi doveli sunovac i municiju u ruke ukrajinske vlade, ali su bili i znatno niže vrijednosti od Amadee.

Veći slučajevi koji uključuju imovinu oligarha mogli bi se pokazati težim.

„Ne bi me iznenadilo da će biti potrebno 10 godina da se riješe neki od ovih slučajeva”, kaže bivša tužiteljica Cassela.

XS
SM
MD
LG