Linkovi

"Amerika prvo ne znači Amerika sama"


Predsjednik Tramp na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, 26. januar 2018.
Predsjednik Tramp na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, 26. januar 2018.

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da će interesi Amerike uvijek biti prioritet, ali da će SAD ostati stub globalne ekonomije.

„Uvijek ću Ameriku staviti na prvo mjesto, kao što bi i ostali lideri na prvo mjesto trebalo da stave svoje zemlje. Ali, 'Amerika prvo' ne znači 'Amerika sama'“, rekao je Tramp i time odgovorio na brige učesnika foruma bi njegova politika mogla da ugrozi globalnu ekonomiju.

“Kad SAD rastu, raste i svijet”, poručio je Tramp.

Prije nego što je održao govor, Donald Tramp je pokušao da izgladi odnose sa predsjednikom Ruandre Polom Kagameom, pošto je pojedine afričke zemlje nazvao pogrdnim i vulgarnim riječima. On se sa predsjednikom Ruande sreo na marginama samita u Davosu, i rekao da je sa njim imao dobru diskusiju.

Tramp se sastao i sa predsjednikom Švajcarske Alanom Bersetom i ocijenio da bi smanjenje poreza u SAD moglo da koristi toj zemlji.

Takođe je kao lažne odbacio navode o razlikama u stavovima sa britanskom premijerkom Terezom Mej i obećao da će podstaći trgovinu sa Britanijom poslije njenog izlaska iz EU.

Američki predsjednik je rekao da je spreman da se izvini za to što je retvitovao snimke britanske ekstremno desničarske grupe “Britanija prvo” i rekao da nije znao o kakvoj organizaciji je riječ.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG