Linkovi

Amerika protjeruje ruske diplomate


Ruska ambasada u američkoj prijestonlici Washingtonu (Foto: MANDEL NGAN / AFP)
Ruska ambasada u američkoj prijestonlici Washingtonu (Foto: MANDEL NGAN / AFP)

Sjedinjene Države saopštile su u petak da protjeruju dvojicu ruskih diplomata i da je to recipročna mjera preduzeta zbog prošlomjesečne odluke Moskve da protjera dvoje Amerikanaca.

"Na neosnovano rusko protjerivanje dvoje diplomata iz američke ambasade u Moskvi, State Department je uzvratio proglašavanjem dva zvaničnika ruske ambasade u SAD personama non grata", rekao je portparol State Departmenta.

Rusija je prošlog mjeseca saopštila da je protjerala dvoje američkih diplomata zbog komunikacije sa Robertom Šonovim, ruskim državljaninom koji je jedno vrijeme radio u američkom konzulatu u Vladivostoku.

Nakon ranijeg smanjenja broja diplomata, Šonov je počeo da radi u konzulatu pod ugovorom a SAD su saopštile da je zaposlen da rutinski prati javno dostupne ruske medije.

Ruske vlasti su ga uhapsile u avgustu po optužbi da je Ukrajini davao poverljive informacije.

State Department "neće tolerisati ruski šablon maltretiranja naših diplomata", naglasio je portparol.

"Odlukama Statea šalje se jasna poruka da će neprihvatljivi potezi protiv službenika naše ambasade u Moskvi imati posljedice", navodi se u reagovanju.

Ruska novinska agencija RIA prenijela je neimenovani izvor u ruskom Ministarstvu inostranih poslova koji je potvrdio da su diplomate protjerane i ocijenio da je to neosnovano i da je Washington kao izgovor iskoristio protjerivanje američkih diplomata koji su "uhvaćeni na djelu tokom špijunskih aktivnosti".

"Nismo zainteresovani za eskalaciju, ali ako se takve neprijateljske akcije nastave, odgovorićemo čvrsto i odlučno", naveo je taj izvor, a prenosi RIA.

Odnosi SAD i Rusije su se naglo pogoršali od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. SAD su saopštile da ne vide svrhu u organizovanju razgovora na visokom nivou, osim kada je riječ o slučajevima kao što je razmjena zarobljenika.

Američko diplomatsko prisustvo u Rusiji znatno je smanjeno i prije rata, nakon što je ukazom ruskog predsjednika Vladimira Putina ograničeno zapošljavanje lokalnih radnika. Zbog toga, Rusi često moraju da se prijavljuju za američku vizu u drugim zemljama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG