Linkovi

Šta je u američkoj politici "super utorak" i zašto je važan?


Znak za glasačko mesto na primarnim izborima u Michiganu (AP/Paul Sancya)
Znak za glasačko mesto na primarnim izborima u Michiganu (AP/Paul Sancya)

Približava se najveći dan ovogodišnje kampanje za primarne izbore jer 16 država glasa na takmičenjima poznatim kao "super utorak".

Izbori su ključni momenat za predsjednika Joea Bidena i Donalda Trumpa, koji su glavni kandidati za predsjedničke nominacije demokrata i republikanaca. Kao dan kada se odlučuje o najvećem broju delegata, snažni nastupi Bidena i Trumpa doveli bi ih mnogo bliže nominacijama.

Takmičenje će se odvijati od Alaske i Kalifornije do Virginije i Vermonta. I dok će najveća pažnja biti na predsjedničkom takmičenju, u utorak su i drugi važni izbori.

Evo stvari na koje treba obratiti pažnju.

Broj delegata

Više od jedne trećine od ukupnog broja delegata dobija se na izborima na super utorak.

Kandidat republikanaca može da osvoji 854 od 2.429 delegata, a kod demokrata također može da se osvoji više od jedne trećine delegata - 1.420.

Međutim, ni republikanci ni demokrate ne mogu da osvoje nominaciju poslije Super utorka. Trump, koji je favorit za republikansku nominaciju, sada ima 122 delegata i treba mu još 1.093 da bi došao da potrebnog "magičnog" broja od 1.215. Biden, favorit demokrata, sada ima 206 delegata, a potrebno mu je 1.986. Trump bi, kako se predvđa, mogao da obezbijedi nominaciju do 12. marta, a Biden do 19.

Republikanci mogu brže da sakupe potreban broj delegata jer imaju princip da onaj koji osvoji najviše glasova u nekoj državi, dobija sve delegate. Kod demokrata se delegati dijele po proporcionalnom sistemu.

Da li je Trump pred nominacijom?

Do sada su republikanski predsjednički primarni izbori bili kao repriza.

Bivši predsjednik je dominirao u trci, a njegov posljednji veliki rival, njegova nekadašnja ambasadorica u UN Nikki Haley, muči se da održi korak. Izgubila je primarne izbore 27. februara u Michiganu za više od 40 procentnih poena. Čak je izgubila svoju matičnu državu Južnu Karolinu, gdje je dva puta birana za guvernera, za više od 20 procentnih poena.

Dok se trka okreće ka "super utorku", ogromna mapa izgleda skrojena za Trumpa da stekne nedostižnu prednost u odnosu na Haley. Njegov tim je pojačavao pritisak na Haley da odustane, a još jedna velika pobjeda bi mogla da bude veliki bod u njegovu korist.

Haley je uložila znatnu količinu novca za kampanju i kaže da želi da ostane u trci do Republikanske nacionalne konvencije u julu u slučaju da se tamošnji delegati predomisle o formalnom nominovanju Trumpa usred njegovih pravnih problema. Ali nedavno je vidjela da se njena finansijska podrška pokolebala - organizacija Amerikanci za prosperitet, koju podržavaju braća Koch, objavila je da će prestati da troši u njeno ime nakon Južne Karoline.

Možda neće moći da priušti još jedan veliki gubitak.

Da li se fakultetski obrazovani glasači okreću od Trumpa?

Usred Trumpovih ubjedljivih pobjeda u ovoj trci, pojavili su se i znaci upozorenja za novembar: imao je loše rezultate kod fakultetski obrazovanih glasača.

Na prrimarnim izborima u New Hampshireu i Južnoj Karolini, APVoteCast je otkrio da su diplomci izabrali Halry umjesto Trumpa. Otprilike dvije trećine birača u obje države koji su poslije fakulteta otišli na postdiplomske studije glasalo je za bivšu guvernerku Južne Karoline.

U Južnoj Karolini, Trump je osvojio predgrađa, ali ne u istoj mjeri kao što je bila njegova dominacija u malim gradovima i ruralnim oblastima, u suštini podelivši glasove sa Haley.

Jedno od najvećih pitanja u utorak je da li Trump može da počne da smanjuje taj jaz. Loš rejting kod diplommaca i u predgrađima je ono što je osudilo Trumpa na poraz od Bidena 2020.

Da li Biden odagnava sumnje?

Koliko god "dosadni" bili republikanski predsjednički primarni izbori, demokratski su bili još tiši. Biden ima mnogo političkih problema koji ga opterećuju prema istraživanjima javnog mnijenja, ali ne za sada na primarnim biračkim mestima.

U Michiganu, gdje je organizovani pokušaj da se glasa za opciju "neopredijeljen" na tamošnjim primarnim izborima u znak protesta protiv Bidenove podrške Izraelu tokom rata u Gazi, ta kampanja je dobila oko 13 posto glasova, nešto veći udio nego što je ta opcija dobila u prošli put kada je bila aktuelna kod demokratskog predsjednika.

Jedini sličan organizovani napor protiv Bidena u kalendaru "super utorka" je onaj koji je u posljednjem trenutku okupila šačica ljevičarskih grupa u Coloradu u četvrtak da podrži glasanje za opciju "neopredijeljeni" kao u Michiganu. Oko 700.000 ljudi je već glasalo poštom na primarnim izborima.

XS
SM
MD
LG