Linkovi

Američka pošta najavljuje zatvaranje 15 tisuća svojih poslovnica


Američka pošta najavljuje zatvaranje 15 tisuća svojih poslovnica
Američka pošta najavljuje zatvaranje 15 tisuća svojih poslovnica

Direktor američkih pošta Patrick Donohoe nedavno je zatražio da se dopuste promjene u zdravstvenim i mirovinskim fondovima sadašnjih i bivših uposlenika. Također je predložio da subota više ne bude dan kada se raznosi pošta, već da se ona dijeli samo pet dana tjedno. Samo ovim posljednjim – prelaskom na petodnevni radni tjedan – američka bi pošta uštedjela tri milijarde dolara godišnje. Također, do 2015. eliminiralo bi se i do 220 tisuća radnih mjesta u pošti.

Pošta je u Sjedinjenim Državama javna služba ali se financira isključivo naplaćivanjem svojih usluga, prvenstveno poštarine. Danas je zbog toga na rubu bankrota. U posljednjih deset godina, njezin je promet bio doslovno prepolovljen. Krajem ovog mjeseca, američka pošta više neće moći plaćati svojim umirovljenicima zdravstveno osiguranje. Direktor američkih pošta nedavno je zbog toga u Senatu zatražio da Kongres dopusti neke drastične promjene u poslovanju.

O krizi pošta u Californiji javlja Elizabeth Lee.

U Sjedinjenim Državama ima više pošta nego McDonaldsa, Starbucksa i Wallmarta – zajedno. Pošta se spominje i u američkom Ustavu, dokumentu s kraja 18. stoljeća.

U mjestu North Long Beach u Californiji, poštanski je ured svojevrsno društveno okupljalište. Međutim, njegovo održavanje košta više no što taj ured zaradi i – zato će u roku od 4 godine biti zatvoren. Takva sudbina čeka čak 15 tisuća manjih pošta u Americi. Lenroy Lee iz North Long Beacha to ne voli. "To nije dobro. To je naša pošta. Našem je mjestu potrebno tako nešto. Mnogi od nas ne mogu otići u veću poštu" - kaže nam naš sugovornik.

Ali, Amerikancima više pošta nije toliko potrebna kao što je to bila u prošlosti, za komuniciranje i poslovanje – kaže glasnogovornik poštanske službe Richard Maher: "Ljudi su na internetu, umjesto da se koriste poštom. Na primjer, na internetu primaju i plaćaju račune."

Samo prošle godine, američka je pošta imala gubitak od osam i pol milijardi dolara. Prognozira da će ove godine izgubiti deset. "Da smo običan biznis, već bi bankrotirali. Ali bi se nakon toga reorganizirali i ponovno počeli raditi" - kaže Richard Maher.

Ali, pošta je javna ustanova i promjene u njezinom poslovanju mora odobriti Kongres. Direktor američkih pošta Patrick Donohoe nedavno je zatražio da se dopuste promjene u zdravstvenim i mirovinskim fondovima sadašnjih i bivših uposlenika. Također je predložio da subota više ne bude dan kada se raznosi pošta, već da se ona dijeli samo pet dana tjedno. Samo ovim posljednjim – prelaskom na petodnevni radni tjedan – američka bi pošta uštedjela tri milijarde dolara godišnje. Također, do 2015. eliminiralo bi se i do 220 tisuća radnih mjesta u pošti.

Ne treba niti reći da je zbog ovih prijedloga radni moral među poštarima prilično nizak. Jedna poštanska djelatnica iz Californije kaže da je počela raditi prije 24 godine, nadajući se sigurnom poslu s pristojnom plaćom: "Mislila sam da je ovo savršeno radno mjesto. Moći ću kupiti kuću, uštedjet ću novaca, poslati djecu na studij. Međutim, kako sada stvari idu – loša ekonomija i slaba iskorištenost naših usluga – mislim da ću otići u prijevremenu mirovinu."

Bez obzira na vjerojatne promjene, temeljna svrha pošte ostaje ista – kaže njezin glasnogovornik Richard Maher: 'Raznosit ćemo poštu i dalje, svakom našem građaninu i svakoj firmi. Jedino što ćemo to morati činiti drugačije'.

XS
SM
MD
LG