Linkovi

Istraživanje: Skoro četvrtina pacijenta ima simptome "produženog Covida"


Ilustracija
Ilustracija

Najnovije istraživanje u SAD otkrilo je da je skoro 25 odsto osoba koje su preležale Covid-19 imalo nove zdravstvene probleme dugo poslije svoje inicijalne dijagnoze.

Studija je otkrila da su najučestaliji problemi od takozvanog "produženog Covida" bol, teškoće sa disanjem, visok krvni pritisak, povišeni noivo holesterola i umor.

Nove zdravstvene tegobe javljale su se kod pacijenata svih uzrasta, uključujući i djecu, pa čak i one oboljelele od Covida koji nisu imali nikakve simptome.

Istraživanje je utvrdilo da je 19 odsto tih asimptomatičnih pacijenata imalo simptome "produženog Covida", a da se taj broj povećao na 27 odsto kod onih koji su imali blage ili umjerene simptome, ali bez hospitalizacije, i čak 50 odsto kod onih koji su završili u bolnici.

Druge tegobe otkrivene u studiji su: gastroenterološki simptomi, poremećaji u radu srca i problemi sa mentalnim zdravljem, kao što su depresija i anksioznost.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG