Linkovi

Amerika obilježava deset godina od terorističkih napada


Predsjednik Obama, prva dama Mišel i njihovi prethodnici u Bijeloj kući - predsjednik Buš sa suprugom Lorom
Predsjednik Obama, prva dama Mišel i njihovi prethodnici u Bijeloj kući - predsjednik Buš sa suprugom Lorom

Amerika obilježava desetu godišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington u kojima je poginulo blizu 3,000 ljudi.

Napad su izvršili teroriti povezani s Al Kaidom. Oteli su četiri putnička aviona i njima u samoubilačkim akcijama napali naprije kule Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, a potom i Pentagon.

Četrvrti avion srušio se u Pensilvaniji nakon što su putnici pokušali da preotmu kontrolu nad otetim avionom.

U proteklih deset godina Amerika je povela rat u Avganistanu, potom i u Iraku. Na unutrašnjem planu - došlo je do znatnih izmjena u bezbjednosnom sistemu, a kreiran je i poseban sekretarijat unutar administracije - Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost.

Predsjednik Barak Obama na desetu giodišnjicu tragedija obilazi sve lokacije koje su napadnute 11.09. 2001. U svom nedjeljnom obraćanju naciji putem interneta posebnu počast odao je onima koji su stradali u spasilačkim naporima na dan napada.

“Prije deset godina, obični Amerikanci pokazali su istinsko značenje riječi hrabrost kada su pojurili da uz stepenice STC-a, u vatru, u kokpit (aviona koji se srušio u Pensilvaniji)... U sjećanje na njih, u njihovo ime, nikada nećemo posustati”, kazao je Obama.

Ranije ove godine, američke specijalne snage ubile su vođu Al Kaide Osamu bin Ladena, isapunivši obećanje Obaminog prethodnika Džordža Buša.

Uoči obilježavanja godišnjice napada, administracija je upozorila na moguće terorističke prijetnje Njujorku i Vašingtonu, pozivajući se na obavještajne informacije.

XS
SM
MD
LG