Linkovi

Američki novinar doputovao u New York poslije višemjesečnog pritvora u Mjanmaru


Danny Fenster grli majku na aerodromu John F. Kennedy u New Yorku, u prisustvu bivšeg američkog diplomate Billa Richardsona ( Foto: AP /Seth Wenig)
Danny Fenster grli majku na aerodromu John F. Kennedy u New Yorku, u prisustvu bivšeg američkog diplomate Billa Richardsona ( Foto: AP /Seth Wenig)

Američki novinar Danny Fenster, koji je oslobođen poslije gotovo šest mjeseci provedenih u zatvoru u Mjanmaru, stigao je u utorak u Sjedinjene Države gdje ga je dočekala porodica.

Fenster, koji je prošle nedjelje osuđen na 11 godina prinudnog rada, predat je u ponedjeljak bivšem amerčkom diplomati Billu Richardsonu koji je pregovarao o njegovom oslobađanju.

Fenster je među više od 100 novinara, medijskih zvaničnika ili izdavača koji su privedeni nakon što je u vojnom puču u februaru zbačena vlada dobitnice Nobelove nagrade Aung San Su Ći.

Američki novinar je po dolasku u New York poručio da je "izvanredno biti kući".

"Ovaj trenutak sam dugo zamišljao. Nadmašuje sve što zam zamislio", naglaso je Fenster.

Fenstera su na aerodromu dočekali majka, otac i brat. Okupljenim novinarima rekao je da će prvo da se obrije i ošiša.

"Izvanredan je osjećaj, on je bezbjedan i to je sve što želimo", rekao je njegov otac.

Dok je bio u zatvoru, Fenster je prenio svom advokatu da vjeruje da ima Covid-19, što su zvaničnici u Mjanmaru demantovali. U ponedjeljak uveče, dok je bio u tranzitu u Kataru, novinarima je rekao da se fizički osjeća dobro, da ga nisu izgladnjivali i tukli u pritvoru.

Fenster, izvršni urednik onlajn časopisa Frontier Myanmar, prošlog petka je osuđen za širenje lažnih ili zapaljivih informacija, za kontaktiranje nelegalne organizacije i kršenje pravila za vizu. Nekoliko dana prije presude, saznao je da je osuđen za dodatne prekršaje zbog kojih je bio u opasnosti da bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

"Zahvalni smo što će Danny konačno moći da vidi svoje voljene koji su se zalagali za njegovo oslobađanje cijelo ovo vreme, u svjetlu ogromnih prepreka", rekao je u ponedeljak Richardson, bivši guverner Meksika i bivši ambasador pri Ujedinjenim nacijama.

Fenster je bio u pritvoru od kako je uhapšen na međunarodnom aerodromu u Jangonu 24. maja. Tačne optužbe protiv američkog novinara nikada nisu bile poznate, ali je veći deo slučaja protiv njega bio zasnovan na tome da se dokaže da je radio za drugi website koji je zatvoren tokom obračuna sa medijima poslije državnog udara. Fenster je radio za taj website, ali je napustio posao prošle godine.

Fenster je radio za novine u Louisiani, prije nego što se preselio u jugoistočnu Aziju, navodi website Deadline Detroit za koji je povremeno pisao.

Kongresmen iz Michigana Andy Levin rekao je za radio stanicu WWJ iz Detroita da su "generali u Mjanmaru bili ubijeđeni da ne vrijedi da drže Dannya".

"Da su ga i dalje držali i da mu se nešto dogodilo, to nikada ne bi smo zaboravili. Nikada im ne bi oprostili", naglasio je Levin.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG