Linkovi

Američki šef vazduhoplovstva naredio je „nultu toleranciju“ za putnike koji remete letove


Delta Air Lines passenger planes parked in Birmingham
Delta Air Lines passenger planes parked in Birmingham

Šef američke Federalne vazduhoplovne uprave (FAA) Steve Dickson potpisao je u srijedu naredbu kojom se agenciji nalaže da vodi "politiku nulte tolerancije" nakon što su pristalice američkog predsjednika Donalda Trumpa remetile neke nedavne letove. 

Dickson je za Reuters rekao da će FAA-in program posebnog naglaska trajati do 30. marta i upozorio da bi putnici koji ometaju mogli dobiti novčane kazne do 35.000 dolara i moguće zatvorske kazne.

"Nećemo više savjetovati ili upozoravati neke od ovih neposlušnih slučajeva putnika. Ići ćemo pravo na izvršenje zakona", rekao je Dickson u intervjuu.

Rekao je da je avionske kompanije upoznao s novom politikom. "Vidjeli smo uznemirujući porast ovih incidenata. Poduzet ćemo najjače moguće mjere provođenja protiv bilo kojeg putnika koji se u to upusti", rekao je Dickson.

Dickson je rekao da FAA može predmete za krivično gonjenje uputiti Ministarstvu pravde, koje može tražiti kazne do 20 godina zbog poremećaja leta.

Objavljeni su brojni videozapisi neposlušnog ponašanja na letovima za i iz Washingtona, uključujući jedan let American Airlinesa za Phoenix u kojem je pilot zaprijetio da će se preusmjeriti odvesti u putnike u Kansas.

Američke aviokompanije i agencije za provođenje zakona pojačale su sigurnost na aerodromima u okolici Washingtona s policijom Capitola koja je sada dodijeljena aerodromima u DC-u kako bi osigurala sigurnost zakonodavaca nakon pojave videozapisa o maltretiranju zakonodavaca na aerodromskim terminalima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG