Linkovi

Amerika nastavlja da se otvara, smijenjeni stručnjak za vakcine svjedočio pred Kongresom


Lutke za stolovima u jednom restoranu u saveznoj državi Virdžinija, koji se priprema da ponovo počne sa radom krajem meseca (Foto: AP/Steve Helber)
Lutke za stolovima u jednom restoranu u saveznoj državi Virdžinija, koji se priprema da ponovo počne sa radom krajem meseca (Foto: AP/Steve Helber)

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su nove smjernice za bezbjedno ponovno otvaranje zemlje, dok je broj Amerikanaca koji su umrli od koronavirusa prevazišao 85.000. Za to vrijeme, na Kapitol hilu, uzbunjivač Ričard Brajt, smijenjeni stručnjak, koji je radio na razvoju vakcine, upozorio je da bi 2020. mogla da bude najmračnija zima u savremenoj istoriji, ako se ne uradi više u rješavanju krize.

Dok predsjednik Trump poziva zemlju da se ponovo otvori, najviši stručnjak za vakcine u zemlji dr Ričard Brajt je, svjedočeći u Kongresu, uputio ozbiljno upozorenje.

"U ovom trenutku nemamo jedinstsveno liderstvo u odgovoru i nemamo sveobuhvatan plan”, rekao je bivši zvaničnik Sekretarijata za zdravstvo.

Doktor Brajt predvodio je vladinu potragu za vakcinom, ali kaže da je smijenjen pošto je izrazio određene zabrinutosti. Sada, kao uzbunjivač, iznosi sumornu sliku.​


“Prostor koji imamo za djelovanje se sužava. Ako ne popravimo svoj odgovor sada, na osnovu nauke, bojim se da će se pandemija pogoršati i produžiti. Bez boljeg planiranja, 2020. bi mogla da bude najmračnija zima u savremenoj istoriji”.

Brajt kaže da su rani znaci upozorenja bili propušteni i da su zbog neaktivnosti vlade ugroženi životi.

"Vjerujem da Amerikancima treba reći istinu. Verujem da najbolji naučni savjeti i smjernice u to vrijeme nisu bili prenijeti američkoj javnosti”.

Ričard Brajt, bivši direktor Uprave za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj, tokom svedočenja u Predstavničkom domu
Ričard Brajt, bivši direktor Uprave za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj, tokom svedočenja u Predstavničkom domu

Brajt smatra da su očekivanja o razvoju vakcine previše optimistična.

"I dalje mislim da je 12 do 18 mjeseci suviše agresivan plan i da će biti potrebno duže vrijeme od toga”.

A kada vakcina bude spremna, Brajt kaže da ne postoji plan za distribuciju onima kojima je potrebna.

"Ne postoji kompanija koja može da proizvede dovoljno za našu zemlju i svijet. Zalihe će biti ograničene“.

Predsjednik SAD Donald Trump je međutim odbacio Brajtova upozorenja.

"Ne poznajem ga, nikada ga nisam upoznao, ne želim da ga upoznam, ali sam ga gledao i izgleda kao ljut, razočarani radnik”, rekao je Trump prije odlaska u Pensilvaniju, gdje je obišao fabriku za proizvodnju maski i ponovo nije slušao savjet lekara - da nosi masku.

Tokom obraćanja u fabrici, Trump je kritikovao demokratskog guvernera Pensilvanije.

"Moramo da navedemo guvernera Pensilvanije da počne da otvara dijelove, neki dijelovi države skoro da nisu pogođeni, a on hoće i dalje da ih drži zatvorene".

A dok federalna vlada objavljuje nove smjernice o ponovnom otvaranju zemlje, najteže pogođena država u Americi oprezno preduzima prve korake. Guverner Njujorka ​Endru Kuomo objašnjava:

"Očigledno postoje različite stope infekcije širom države i zato imamo varijacije u vremenu otvaranja. Velika odgovornost sada pada na lokalne vlade”.

Samo pet regiona u sjevernom delu države kvalifikuje se za prvu fazu, pošto je 14 dana bilježilo pad u hospitalizacijama i smrtnim slučajevima. Na posao se vraćaju radnici u građevini, poljoprivredi i prodaji.

"Postepeno otvaranje ne znači da je problem nestao”, dodaje guverner Kuomo.

Međutim, područja oko grada Njujorka, teško pogođena epidemijom, i dalje su zatvorena - do 13. juna.

Na Floridi, u zabavnom parku Universal Orlando otvorene su neke prodavnice i restorani, uz restrikcije.

Veliki tržni centar Mall of America u Minesoti planira da otvori vrata 1. juna.

U novim smjernicama Centara za kontrolu bolesti restoranima i barovima se preporučuje da podstiču socijalnu distancu povećanjem prostora između stolova i ograničavanjem broja gostiju. Školama i kampovima se savjetuje da ograniče koliko se često djeca skupljaju u grupama.

Međutim, odluka kada se otvoriti prepuštena je pojedinačnim državama. Najmanje 45 njih već je ublažilo restrikcije, ali u četiri - broj novih slučajeva raste.

Tenzije rastu u Mičigenu, gdje je na stepenicama državne skupštine došlo do incidenta. Demonstranti, od kojih su neki naoružani puškama, ponovo su kritikovali odluku guvernerke Megan Vitmer o ostanku kod kuće koja važi do 28. maja.

"Ona je najgora guvernerka koju je ova država ikad imala i moramo da je se riješimo odmah”, rekla je tokom protesta starija žena sa maskom i šeširom sa motivima američke zastave.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG