Linkovi

Bijela kuća odala poštu 500.000 Amerikanaca umrlih od koronavirusa


US President Joe Biden, First Lady Jill Biden, US Vice President Kamala Harris and her husband, Doug Emhoff, hold a moment of silence during a candelight ceremony in honor of those who lost their lives to Coronavirus on the South Lawn of the White House.(Photo by SAUL LOEB / AFP)
US President Joe Biden, First Lady Jill Biden, US Vice President Kamala Harris and her husband, Doug Emhoff, hold a moment of silence during a candelight ceremony in honor of those who lost their lives to Coronavirus on the South Lawn of the White House.(Photo by SAUL LOEB / AFP)

Joe Biden, prva dama Jill Biden, potpredsjednica Kamala Harris i njen suprug Doug Emhoff odali su u ponedjeljak poštu 500.000 Amerikanaca umrlih od koronavirusa.

Predsjednik Biden prethodno se obratio naciji povodom sumornog broja žrtava pandemije.

"Danas obilježavamo sumorni, užasni trenutak - 500.071 mrtvih. Više Amerikanaca je umrlo u jednoj godini ove pandemije nego u Prvom i Drugom svjetskom ratu i Vijetnamskom ratu - zajedno", izjavio je predsjednik SAD.

"Izgubili smo više života od ovog virusa od bilo koje druge nacije na svijetu", dodao je Biden. "Ali dok konstatujemo razmjere masovne smrti u Americi, sjećamo se svake pojedinačne osobe i života koji su vodili."

"Kao nacija, ne možemo da prihvatimo tako surovu sudbinu. Iako se već dugo borimo sa ovom pandemijom, ne smijemo da otupimo na tugu."

Biden je, takođe, pozvao Amerikance da nastave da nose maske, poštuju pravila društvenog distanciranja i prime vakcine kada dođe red na njih.

"Moramo da okončamo politiku dezinformacija koja je podijelila porodice, zajednice i zemlju. To je već koštalo zemlju suviše mnogo života", rekao je. "Moramo da se borimo zajedno - kao jedan narod, kao Sjedinjene Američke Države."

US President Joe Biden speaks about lives lost to Covid after death toll passed 500,000, in the Cross Hall of the White House in Washington, DC, February 22, 2021.
US President Joe Biden speaks about lives lost to Covid after death toll passed 500,000, in the Cross Hall of the White House in Washington, DC, February 22, 2021.

Predsjednik Biden je naredio da zastave budu spuštene na pola koplja na javnim zgradama do sumraka, 26. februara. Zvona na Nacionalnoj katedrali u ponedjeljak su se oglasila 500 puta, u znak žalosti za preminulima.

Broj umrlih od koronavirusa u SAD premašio je pola miliona, nešto više od godinu dana nakon što je pandemija odnela prve živote u okrugu Santa Xlara u Californiji. To je više nego bilo gdje drugde u svetu, pokazuju podaci istraživačkog centra univerziteta Johns Hopkins.

U Americi, u kojoj živi 4 odsto svjetske populacije, registrovano je 20 odsto od ukupnog broja smrtnih slučajeva od koronavirusa na globalnom nivou, prenosi Reuters.

U SAD je takođe jedna od najvećih stopa smrtnosti na 100.000 stanovnika. Pola miliona žrtava koronavirusa približno je jednako ukupnom broju Amerikanaca koji su poginuli u Drugog svjetskom, Korejskom i Vijetnamskom ratu, prenosi agencija AP.

Uprkos vakcinaciji, model Univerziteta Washington predviđa da će do 1. juna od koronavirusa umrijeti više od 589.000 ljudi.

"Prošli smo gore nego bilo koja druga zemlja, a veoma smo razvijeni i bogati. Bilo je loše ranije, loše je i sada. Sjetite se kada smo tokom prošle zime i ranog proljeća govorili da bi broj žrtava mogao da dostigne 240.000, ljudi su mislili da preuveličavamo. A sada imamo 500.000 žrtava. To je nevjerovatna cifra", rekao je vodeći američki epidemiolog, doktor Anthony Fauci za televizijsku mrežu ABC.

List New York Times je u nedjelju na naslovnoj strani objavio skoro 500 hiljada tačkica, koje predstavljaju umrle od koronavirusa.

SAD su globalni lider i u broju zaraženih, sa više od 28 miliona oboljelih od koronavirusa. Međutim, broj zaraženih od koronavirusa i hospitalizacija pao je širom zemlje.

U toku je kampanja vakcinacije, a za sada je najmanje jednu dozu primilo oko 15 odsto populacije. Ako se trenutni tempo vakcinacije u SAD nastavi, biće potrebno više od devet mjeseci ili do kraja novembra da se vakciniše 75 odsto populacije.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG