Linkovi

Američke kompanije distanciraju se od Trumpa i republikanaca nakon nereda


Korporativna Amerika se brzo distancira od predsjednika Donalda Trumpa i njegovih republikanskih saveznika, a mnoga od najvećih poslovnih imena - Goldman Sachs,Coca-Cola, Ford i Blue Cross Blue Shield - obustavljaju političke donacije nakon što je gomila inspirisana Trumpom opustošila Capitol u smrtonosnom i nasilnom upadu prošle srijede.

Za sada se taj potez odnosi na afirmaciju vladavine zakona i jasne rezultate izbora koji će demokrata Joe Biden uzdići na mjesto predsjednika.

Ali takođe signalizira da kompanije bivaju uznemirene spram zakonodavaca koji su podržali Trumpove lažne tvrdnje o prevarama na izborima, vjerovatno lišavajući republikance javne podrške iz poslovnih grupa koje su donedavno bile srce političkog brenda Republikanske stranke (GOP).

"Širi se kao požar"

"Ovo se širi kao požar", rekao je Jeffrey Sonnenfeld​, profesor u Školi za menadžment Univerziteta Yale, koji savjetuje izvršne direktore. "Američka poslovna zajednica ima interese u potpunosti u skladu sa američkom javnošću, a ne sa Trumpovim autokratskim fanatičnim krilom GOP-a."

Ipak, "pauziranje" donacija koje su najavile mnoge kompanije - uključujući Marriott, American Ekpress AT&T, JPMorgan Chase, Dow i druge - malo je vjerovatno da će zadati ozbiljan udarac republikancima u Kongresu koji su glasali da ponište Bidenovu pobjedu.

"To su simbolična obećanja", rekla je Sheila Krumholz​, izvršna direktorica Centra za reaktivnu politiku, nestranačke grupe koja prati ulogu koju novac igra u politici. "Ovo je samo jedan izvor prihoda, a za neke je naizgled mali, posebno u Senatu".

Odbori za političku akciju (PAC), koje sponzorišu korporacije, ograničeni su na doniranje 5.000 dolara po kandidatu svake godine. U trkama koje često koštaju milione dolara, takvi doprinosi čine samo mali dio ukupne slike prikupljenih sredstava.

Tako na primjer, senator Josh Hawley​, republikanac iz Missourija izazvao je rašireni prezir, uključujući i dugogodišnje pristalice i vodstvo republikanskog Senata, jer je postao prvi senator koji je objavio da će se usprotiviti potvrđivanju Bidenove pobjede.

Od 2017. godine, kada je pokrenuo svoju kandidaturu za Senat, samo oko 754.000 dolara od 11,8 miliona dolara koje je prikupio dolazi od korporativnih PAC-ova i trgovinskih grupa. To čini oko 15 odsto ukupnog iznosa njegovih prikupljanja sredstava, prema analizi objelodanjivanja finansiranja kampanje.

Štaviše, Hawley nije bio najveći potrošač u svojoj trci. Van konzervativnih grupa, uključujući one povezane sa republikanskim vodstvom, bile su one koje su donijele lavovski dio novca koji mu je pomogao da zbaci bivšu senatoricu demokrata Claire McCaskill​. Takve grupe su uglavnom izolovane od korporativne pauze u davanju donacija.

Veliki korak za Hallmark

Ipak, proizvođač čestitki Hallmark otišao je korak dalje od većine kompanija. Kompanija sa sjedištem u Kansas Cityju zatražila je od Hawleyja i nedavno izabranog senatora iz Kansasa, Rogera Marshalla​, da vrate svoje donacije zbog njihovih glasova koji se protive Bidenovoj pobjedi.

"Hallmark vjeruje da je mirna tranzicija vlasti dio temelja našeg demokratskog sistema i gnušamo se nasilja bilo koje vrste", izjavila je portparolka Hallmarka JiaoJiao Shen​ u saopštenju.

PAC je Marsallu za kampanju donirao 7.000 američkih dolara, pokazuju podaci Federalne izborne komisije.

Kompanija kaže da je takođe donirala 5.000 dolara kompaniji Hawleyja.

Na čekanju do izbora 2022. godine

U mnogim slučajevima, međutim, kompanije samo na nekoliko mjeseci obustavljaju donacije, ostavljajući dovoljno vremena da povećaju davanja prije izbora 2022. godine.

"Oni se kriju dok točak vijesti ne krene dalje", rekao je Erik Gordon, profesor prava i biznisa sa Univerziteta u Michiganu. "Vratiće se sa svojim čekovnim knjižicama, a političari koji se već pripremaju za takmičenja za Kongres 2022. godine čekaju na mala vrata".

Čak i ako se Trump prodao glasačima kao milijarderski guru sa "Midinim dodirom" na ekonomiju, mnogi poslovni lideri već su se tiho povukli od predsjednika koji je izvršio okomio na trgovinu, zapalio rasizam, ograničio imigraciju i koi nije uspio da suzbije smrtonosnu pandemiju.

Ali odbijanje se ubrzalo nakon njegovog nagovaranja gomile na mitingu u Washingtonu i njegovog poziva da marširaju na Capitol.

Od tada, tehnološke kompanije uskraćuju pružanje usluga Trumpovoj političkoj operaciji.

Kompanija za plaćanja Stripe zaustavila je obradu donacija za Trumpove odbore, prema riječima osobe koja je upoznata s tim pitanjem i koja je insistirala na anonimnosti, pošto odluka nije objavljena u javnosti.

Ovaj potez mogao bi da Trumpu prekine prikupljanje sredstava od onog što je bio stalan tok donacija od sitnih dolarskih iznosa koji se često prikupljaju putem maila i tekstualnih poruka.

Odluku Stripea prvi je objavio Wall Street Journal.

Shopifi, platforma za elektronsu trgovinu za trgovce koji prodaju robu, ugasila je i web stranicu sa robom Trumpove kampanje, jer druge tehnološke kompanije, uključujući Twitter, Facebook i Amazon, postavljaju nova ograničenja Trumpu zbog nasilja.

Osuđeni postupci gomile

Vodeće poslovne grupe poput Nacionalnog udruženja proizvođača, Poslovnog okruglog stola i Američke privredne komore osudile su pobunu.

Ipak, iste te grupe takođe su radile u podršci smanjenju poreza za Trumpa 2017. godine i suočiće se sa Bidenovom administracijom koja želi da poveća porez na dobit, što je znak da možda neće moći u potpunosti da raskinu odnose sa republikancima i zastupaju interese svojih članova.

Ono što je iznenadilo neke etičke nadzornike bilo je kako su kompanije brzo reagovale obustavljanjem svojih donacija.

"Čini se da je to iskreno za mnoge korporacije", rekao je Craig Holman​, stručnjak za finansiranje kampanja iz Public Citizena, liberalne organizacije za zastupanje potrošača. "Nije bilo velikog javnog pritiska ili pritiska da se Marriott​ i drugi jave da više neće davati doprinose u kampanji. Učinili su to sami - šokirali su sve u zajednici za finansiranje kampanja".

Korporacije, međutim, nisu ujednačile odgovor.

Dow hemijska kompanija (TDCC), saopštila je da će suspendovati donacije za naredne dvije godine svakom članu Kongresa koji se usprotivio sertifikaciji elektorskog koledža.

Airbnb je saopštio da će takođe uskratiti podršku tim zakonodavcima.

Udaljavanje od politike

Neke kompanije pokušavaju da u potpunosti izbjegnu politiku nakon prošlonedjeljnih nereda.

Citygroup potvrdio je u nedjelju da obustavlja sve federalne političke donacije za prva tri mjeseca ove godine, uključujući i one za demokratske zakonodavce.

"Želimo da vam budemo sigurni da nećemo podržati kandidate koji ne poštuju vladavinu zakona", kaže se u dopisu Candi Wolff​, šefice Cityjeve službe za globalne vladine poslove.

Dodala je da kada se predsjednička tranzicija završi, zemlja može, "nadam se", da izađe "iz ovih događaja jača i ujedinjenija".

Odluka Citygroupa i drugih da pauziraju sve političke doprinose ogorčila je neke demokrate, koji su rekli da su kažnjeni za nasilje porijeklom iz redova republikanaca i da je pet osoba poginulo.

"Nije vrijeme da se kaže da su to učinile obje strane", rekao je kongresmen iz New Yorka Sean Maloney​ za MSNBC. "Šta su, dovraga, demokrate učinile ove nedjelje, osim da su se zauzele za Ustav i vladavinu zakona?“

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG