Linkovi

Američki i kineski zvaničnici navode potrebu za stabilnim ekonomskim odnosima


Američka sekretarica za trgovinu Gina Raimondo tokom sastanka sa kineskim kolegom Wang Wentaom u Pekingu.
Američka sekretarica za trgovinu Gina Raimondo tokom sastanka sa kineskim kolegom Wang Wentaom u Pekingu.

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo rekla je kineskom kolegi u ponedjeljak tokom sastanka u Pekingu da Bidenova administracija traži zdravu konkurenciju s Kinom i da je "rastuća kineska ekonomija koja igra po pravilima u zajedničkom interesu".

Raimondo je rekla kineskom ministru trgovine Wang Wentaou da je važno da Sjedinjene Države i Kina imaju "stabilan ekonomski odnos".

"U pitanjima nacionalne sigurnosti, nema prostora za kompromis", ali većina američko-kineske trgovine "ne uključuje zabrinutost za nacionalnu sigurnost", rekla je Raimondo. "Posvećena sam promoviranju trgovine i ulaganjima u onim područjima koja su u našem zajedničkom interesu."

Wang je rekao da je Kina spremna da radi sa Sjedinjenim Državama na "njegovanju povoljnijeg političkog okruženja za jaču saradnju između naših preduzeća kako bi se ojačala bilateralna trgovina i ulaganja na stabilan i predvidljiv način".

Wang je rekao da su ekonomski odnosi SAD i Kine važni ne samo za dvije zemlje, već i za ostatak svijeta.

Neke informacije dolaze od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG