Linkovi

Centar za uragane SAD najavljuje vjerovatno formiranje tropske oluje na Karibima


Ovaj satelitski snimak koji je dostavila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu prikazuje tropsku oluju istočno od Portorika na Karibima, 10. august 2021. godine.
Ovaj satelitski snimak koji je dostavila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu prikazuje tropsku oluju istočno od Portorika na Karibima, 10. august 2021. godine.

Prognostičari američkog Nacionalnog centra za uragane kažu da će vremenski sistem na jugu Kariba i njegovo kretanje prema Portoriku vjerovatno formirati tropsku oluju.

U svom najnovijem izvještaju, Centar je saopštio da je njegova matična agencija, Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), poslala u utorak avion u sistem koji se naziva Potencijalni tropski ciklon šest.

Izvještaji iz aviona ukazuju na to da je oluja imala maksimalne održavajuće vjetrove blizu 55 kilometara na čas sa većim udarima, ali nije primjetila dobro definisanu zatvorenu cirkulaciju.

Prognostičari kažu da se očekuje postepeno jačanje i da se očekuje da će sistem u srijedu postati tropska oluja. Predviđena putanja prolazi nedaleko ili iznad američkih Djevičanskih ostrva i Portorika kasnije u srijedu i srijedu uveče. Upozorenja o tropskim olujama postavljena su za ta područja.

Potencijalna prognoza oluje pokazala je da bi vjerovatno prijetila obali Floride krajem sljedeće nedjelje, ali prognostičari su rekli da je prerano za izvođenje takvih predviđanja sa sigurnošću.

U svojoj prognozi uragana za 2021. ranije ove godine, prognostičari NOAA su predvidjeli da će tokom sezone uragana, koja traje od juna do 30. novembra, Sjedinjene Države doživjeti između šest i 10 uragana, od kojih su tri do pet velikih oluja.

Rekli su da postoji 60 posto šanse da bi sezona mogla biti intenzivnija od toga, ali ni blizu rekordne sezone 2020. godine, u kojoj je bilo 14 uragana, od kojih sedam velikih.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG