Linkovi

Optužnica protiv bivšeg kardinala za seksualni napad na tinejdžera


Arhiv - Bivši američki kardinal Theodore McCarrick (Foto: AP/Patrick Semansky)
Arhiv - Bivši američki kardinal Theodore McCarrick (Foto: AP/Patrick Semansky)

Bivši američki kardinal Theodore McCarrick, koji je ekskomuniciran iz Katoličke crkve nakon što je tokom istrage Vatikana potvrđeno da je seksualno zlostavljao odrasle i djecu, optužen je za seksualni napad na tinejdžera na jednoj svadbi 1970-tih godina, pokazuju sudska dokumenta.

Prema dokumentima, u koja je uvid imao dnevnik Boston Globe, McCarrick se po tri tačke optužnice tereti za napad na osobu stariju od 14 godina.

McCarrick je prvi kardinal u Americi protiv kojeg je podignuta krivična optužnica za seksualni prestup protiv maloljetnog lica, kaže advokat Mitchell Garabedian, koji zastupa muškarca koji je optužio McCarricka.

"Potrebna je ogromna hrabrost da žrtva seksualnog napada istražiteljima prijavi slučaj i da nastavi sa krivičnim procesom. Treba predstaviti činjenice, primijeniti zakon i donijeti fer presudu", naveo je Garabedian u mailu proslijeđenom AP-u.

Barry Coburn​, advokat McCarricka, rekao je kratko za AP da "se raduje predstavljanju slučaja u sudnici".

Prema izvještaju podnijetom sudu, muškarac je rekao istražiteljima da je McCarrick bio porodični prijatelj i da je počeo da ga zlostavlja kada je bio dječak.

Dodao je da ga je bivši kardinal neprimjereno dodirivao 1974. godine, kada je imao 16. godina, prije nego što mu je rekao da se moli da bi "Bog mogao da mu iskupi grijehove".

McCarrick izjasniće se o optužnici 3. septembra.

Papa Franjo je 2019. godine doneo odluku o ekskomunikaciji 91-godišnjeg McCarricka, nakon što su tokom istrage potvrđene višedecenijske glasine da je seksualni predator.

Taj slučaj je doveo u pitanje kredibilitet crkve s obzirom na to da je Vatikan još 1999. godine imao izvještaje uticajnih kardinala o McCarrickovom problematičnom ponašanja. Uprkos tome, McCarrick je postao utcajni kardinal i izaslanik "meke diplomatije" Svete stolice.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG