Linkovi

SAD: Najveća stopa inflacije u posljednjih 40 godina


Državna statistika pokazuje da je gorivo u Americi u protekloj godini poskupilo za 58 posto. (Foto: AP Photo/David Zalubowski)
Državna statistika pokazuje da je gorivo u Americi u protekloj godini poskupilo za 58 posto. (Foto: AP Photo/David Zalubowski)

Cijene u Sjedinjenim Država su u decembru 2021. povećane za 7 procenata u poređenju sa godinom ranije – što predstavlja najveća stopu inflacije u posljednjih 40 godina, objavio je Sekretarijat za finansije.

Veće cijene obilježile su američku ekonomiju tokom cijele prethodne godine, a njihov rast najveći je još od 1982.

Ekonomski stručnjaci ukazuju da se velika potražnja takoreći sukobila sa nestašicama u snabdijevanju koje su izazvane koronavirusom. To je uticalo na rast cijena motornih vozila i namještaja, ali i svakodnevnih potrepština, poput hrane i goriva.

Bijela kuća i kreatori ekonomske politike u Federalnim rezervama (američkoj centralnoj banci) usredređeni su na rastuće troškove – mada ukazuju da očekuju da će inflacija ostati izražena tokom 2022. godine.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Federalnu trgovinsku komisiju da istraži, kako se izrazio, „sve više dokaza ponašanju naftnih i gasnih kompanija na štetu potrošača”.

Federalne rezerve nastoje da obuzdaju inflaciju tako što će prekinuti direktnu finansijsku podršku privredi u martu, ranije nego što je prvobitno planirano, i poveća referentnu kamatnu stopu koja utiče na troškove zaduživanja za preduzeća i potrošače.

Predsjedavajući Federalnim rezervama Jerome Powell rekao je tokom pretresa u kongresnom odboru da je snižavanje cijena na, kako je ukazo, stabilnije nivoe ključno za obezbeđivanje trajnog oporavka od pandemije.

Ako inflacija postane previše uporna to će doprinijeti našojstrožijoj monetarnoj politici – što bi moglo doprinijeti recesiji i to bi bilo loše za radnike. “, rekao je Powell tokom pretresa.

U Sjedinjenim Državama je prošle godine otvoreno 6,4 miliona radnih mjesta, stopa nezaposlenosti smanjena je sa 6,3 procenata u januaru 2021. na 3,9 odsto u decembru iste godine.

Plate radnika po satu povećane su za 5,8 posto. Čekovi državne pomoći poslati su gotovo svima – osim najbogatijim domaćinstvima.

Međutim, cijene su značajno porasle.

Državna statistika pokazuje da je gorivo poskupjelo za 58 posto, dok su cijene polovnih automobila i kamiona povečane za 31 procenata, a novih vozila za 11 posto.

Cijene mesa, živine i ribe porasle su za 13%, namještaja i posteljine za skoro 12%. Brza hrana i restorani podigli su cijene za skoro 8 procenata.

XS
SM
MD
LG