Linkovi

Sekretarica finansija SAD: Američka pomoć Ukrajini ostaje glavni prioritet


Janet Yellen
Janet Yellen

Američka ministrica finansija Janet Yellen rekla je u ponedjeljak da podrška Ukrajini ostaje "glavni prioritet" za Sjedinjene Države i Evropu, dodajući da je ključno da se podrži vojna borba Ukrajine protiv ruske invazije.

Ona je rekla da je Bidenova administracija posvećena podršci Ukrajini "koliko god bude potrebno" i da će se boriti da obezbijedi dvostranačku većinu u američkom Kongresu koja bi donijela "snažnu" i neprekidnu pomoć za ratom razorenu zemlju.

"Ne možemo dozvoliti da Ukrajina izgubi rat iz ekonomskih razloga kada je pokazala sposobnost da uspije na bojnom polju", rekla je Yellen u izjavi pripremljenoj za njen treći sastanak sa ministrima finansija grupe evrozone.

Sastanak sekretarice Yellen sa eurogrupom održava se u trenutku kada se Bidenova administracija sprema da progura novi paket vojne pomoći vrijedan više od dvije milijarde dolara za Ukrajinu i Izrael, koji priprema kopnenu invaziju nakon smrtonosnog napada koji je militantna grupa Hamas, koja vlada Gazom, izvela 7. oktobra.

Yellen se u svom obraćanju nije osvrnula na eskalaciju krize na Bliskom istoku, ali je ranije rekla za Sky News da Amerika "sigurno" može sebi da priušti da stane i uz Izrael, i uz Ukrajinu.

Neki republikanci u Kongresu doveli su u pitanje finansiranje Kijeva, uključujući kongresmena iz Jima Jordana, koji je nominovan za predsjedavajućeg Predstavničkim domom i koji predvodi tvrdu struju u republikanskoj stranci koju podržava bivši predsjednik i vjerovatni kandidat republikanaca na izborima 2024, Donald Trump.

Neke zemlje EU, uključujući Mađarsku, također su osporile planove Brisela.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko rekao je Reutersu u subotu da je Ukrajini sve teže da obezbijedi finansijsku podršku.

Yellen je pohvalila planove Evropske unije za Ukrajinski fond vrijedan 50 milijardi eura za pružanje održive ekonomske podrške i podrške rekonstrukciji, rekavši da ekonomska podrška treba da ima maksimalnu koncesionalnost, što znači niske ili nulte kamatne stope.

"Fleksibilnost je također važna, jer bi mogla da omogući budžetsku podršku unaprijed kada je to najpotrebnije", rekla je ona.

Zaplijenjena sredstva Rusije preusmjeriti za pomoć Ukrajini

Da bi obezbijedila dodatne izvore prihoda, Yellen je ponovila da podržava "iskorištavanje neočekivanih prihoda od ruskog državnog novca imobilisanog na finansijskom tržištu, i korištenje (tih) sredstava za podršku Ukrajini".

Grupa sedam zemalja se obavezala da će istražiti tu mogućnost prošle nedjelje.

"Na kraju krajeva, zajedno smo u tome", rekla je Yellen. "Naša pomoć je ključna za naše kolektivne interese nacionalne bezbjednosti i za naš zajednički cilj slobodne i prosperitetne Evrope i sveta".

Ona je rekla da će SAD i EU također nastaviti da rade na nametanju "povećanih troškova Rusiji zbog vođenja njenog bezobzirnog rata", uključujući i ograničenje cijena ruske nafte koju predvodi G7 i veliki udar na izbjegavanje sankcija.

Dvanaesti paket sankcija EU, o kojem se trenutno raspravlja, bio je prilika da se preduzmu "hrabri, kreativni koraci da se Rusiji oduzme prihod i materijal koji koristi na bojnom polju", rekla je ona.

Saradnja SAD i EU također je bila ključna u pogledu ekonomskih veza sa Kinom, rekla je Yellen, uključujući ciljane akcije za zaštitu interesa nacionalne bezbjednosti, kao što su ograničenja određenih izlaznih investicija u osjetljive tehnologije.

Yellen je rekla da su SAD i EU dale konstruktivnu zajedničku izjavu o ovom pitanju prošlog proljeća i da će Washington rado podržati naredne korake Evropske komisije.

Postizanje sporazuma o ključnim mineralima između SAD i EU ublažilo bi šokove poput onih koji su viđeni tokom pandemije Covida, a istovremeno bi ojačali otpornost obje ekonomije, rekla je ona.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG