Linkovi

SAD ponovno poziva druge zemlje, uključujući Srbiju, na priznanje Kosova


P.J. Crowley, State Department
P.J. Crowley, State Department

Sjedinjene Države pozdravile su odluku Međunarodnog suda pravde prema kojoj proglašavanjem neovisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo

Sjedinjene Države bile su među prvim zemljama koje su priznale Kosovo kad je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. godine te sada pozivaju zemlje koje to još nisu učinile da priznaju tu državu s albanskom većinom. U pismenoj izjavi američka državna tajnica Hillary Clinton ustvrdila je da odluka Međunarodnog suda pravde „odlučno“ podržava američko stajalište da je odcjepljenje Kosova od Srbije bilo legalno te da je Kosovo neovisna država čiji je teritorijalni integritet nepovrediv. Državna tajnica Clinton pozvala je i Kosovo i Srbiju, koja nastavlja odbacivati neovisnost svoje bivše pokrajine, da ostave po strani svoje razlike te da zajedno konstruktivno rade.

U iščekivanju odluke Međunarodnog suda pravde američki potpredsjednik Joe Biden telefonirao je srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću kako bi potvrdio prijateljstvo između dvije zemlje te podržao demokratsko i multi-etničko Kosovo na kojem živi znatna srpska manjina. Glasnogovornik Državog tajništva P.J. Crowley kazao je da su Sjedinjene Države svjesne povijesnih i emocionalnih aspekata odcjepljenja Kosova od Srbije, ali je izrazio nadu da će Beograd dugoročno sagledati situaciju te razumjeti da interes Srbije počiva na daljnjoj integraciji u Europu.

"Nadamo se da će oni dugoročno gledati na ovo pitanje. Znamo da je ovo teško pitanje, ali vjerujemo da je u interesu Srbije da konstruktivno radi s Kosovom, uspostavi poboljšane odnose s Kosovom i drugima i, ako to učine, bit će nagrađeni."

Dopredsjednik Biden sastao se u srijedu u Bijeloj kući s premijerom Kosova Hašimom Tačijem te je ponovio američku podršku mladoj zemlji koja je, prije proglašenja neovisnosti, deset godina bila protektorat Ujedinjenih naroda. Bijela kuća je objavila da je potpredsjednik Biden pozdravio napredak reformi na Kosovu kako bi se ojačala vladavina prva i integrirale manjinske zajednice. On je, također, pohvalio kosovskog premijera zbog njegove volje da surađuje sa svim zemljama, uključujući Srbiju, kako bi se unaprijedila regionalna sigurnost. Kosovski premijer jučer je u američkom Kongresu rekao kako se nada da će odluka Međunarodnog suda pravde dovesti do šireg diplomatskog priznanja njegove zemlje.

"U ime vlade Kosova i kosovskog naroda ponovno pozivam na priznanje Kosova jer to je pravo tamošnjeg naroda i sada je pravo vrijeme za to."

Do sada je 70 država, uključujući većinu članica Europske unije, priznalo Kosovo, a među onima koji to nisu učinili nalaze se Kina, susjedna Srbija i glavni diplomatski saveznik Beograda, Rusija. Moskva je, pak, priznala samoproglašenu neovisnost gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abkhazije. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva P.J. Crowley inzistira da odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu ne ojačava tvrdnje o neovisnosti ta dva područja kao i odcijepljene moldavske regije Trans-Dnjester.

"Svi koji su pročitali presudu mogu vidjeti da se radi o specifičnoj prosudbi temeljenoj na činjenicama jedinstvenima za Kosovo. Mi svakako ne vjerujemo da se isto može primijeniti u drugim okolnostima."

Crowley je dodao da sudska odluka otklanja sve pravne nesigurnosti oko statusa Kosova, ali je rekao da je još uvijek preuranjeno povući međunarodne snage iz misije KFOR-a.

XS
SM
MD
LG