Linkovi

Trump upozorava Sjevernu Koreju da ne ponavlja provokacije


Trump poslao novo upozorenje
Trump poslao novo upozorenje

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump poslao je Sjevernoj Koreji novo upozorenje u četvrtak da ne preduzima nove provokacije, dok pristižu izvještaji o mogućem javnog gestu Pyongyanga u sklopu obilježavanja najvećeg nacionalnog praznika, moguće kroz nuklearnu probu.

„Sjeverna Koreja je problem”, rekao je Trump u Bijeloj kući. "Taj problem će biti riješen".

Odgovor Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja odgovorila je u petak preko zamjenika ministra spoljnih poslova Han Song-ryola, koji je za Associated Press (AP) rekao da je situacija na Korejskom poluostrvu sada „začarani krug” i da Pyongyang neće „držati svoje ruke prekrštene” u susret preventivnim napadima SAD.

„Ukoliko SAD dođe sa nemarnim vojnim manevrima, mi ćemo im se suprotstaviti preventivnim napadom Demokratske Narodne Republike Koreje”, rekao je, upotrijebivši puno zvanično ime Severne Koreje. „Mi imamo moćan nuklearni faktor odvraćanja u svojim rukama, i zasigurno nećemo stajati skrštenih ruku u susret američkom preventivnom napadu”, kazao je on.

U intevjuu za AP, Han Song-ryol također je upozorio SAD da ne provocira vojsku Sjeverne Koreje, rekavši: „Mi ćemo ići u rat ukoliko tako izaberu.”

Han Song-ryol
Han Song-ryol

Govoreći preko prevodioca koje je obezbjedilo Ministarstvo spoljnih poslova, Han je bio smiren i pristojan, ali snažan tokom 40-minutnog intervjua.

Vojna vježba sa Južnom Korejom

Tenzije se produbljuju dok SAD šalju nosač aviona u vode oko poluostvra i izvode najveću ikad zajedničku vojnu vježbu sa Južnom Korejom. Pyongyang je, u međuvremenu, nedavno lansirao balističku raketu i neki eksperti govore da bi mogao da izvede još jedan nuklearni test, doslovce u svakom trenutku.

„To je nešto o čemu odlučuje naša centrala”, rekao je Han govoreći o onome što bi bio šesti nuklearni test Sjeverne Koreje. „U vrijeme i na mjestu za koje naša centrala procjeni kao neophodno, to će se dogoditi”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG