Linkovi

Top menadžeri glavnih kompanija u SAD-u zarađuju oko 270 puta više od radnika u istoj kompaniji


Zaposleni u Starbucksu pripremaju kafu u holu tokom godišnjeg sastanka dionirača te kompanije u Seattleu (Arhiv)
Zaposleni u Starbucksu pripremaju kafu u holu tokom godišnjeg sastanka dionirača te kompanije u Seattleu (Arhiv)

Studija Instituta za ekonomsku politiku (EPI) pokazuje da su vrhunski direktori najvećih američkih firmi u 2016. godini pojedinačno plaćeni u prosjeku 15,6 miliona dolara svaki (bruto).

U izvještaju objavljenom u četvrtak, autori kažu da je taj iznos 271 puta veći od „tipičnog” prihoda radnika u istim korporacijama.

Taj odnos zarada top šefova u odnosu na radnike malo je niži od onoga kakav je bio prije nekoliko godina, ali je i dalje mnogo viši od odnosa 20 prema 1, kolika je bila razlika između šefova i zaposlenih 1965. godine, ili 59 prema 1, koliko se mjerila razlika 1989. godine.

Plate top menadžera rasle su mnogo brže od prihoda običnih radnika u posljednjoj deceniji, a takođe su rasle mnogo brže od vrijednosti istih tih kompanija na berzi.

Web stranica Salary.com tvrdi da su top menadžeri visoko plaćeni zato što su njihove sposobnosti i odgovornosti „ekstremne”, te da postoji ograničeni broj ljudi koji mogu da sprovedu te funkcije.

Na drugom kraju ekonomskog spektra, pak, najslabije plaćeni radnici u Sjedinjenim Državama dobijaju minimalnu platu tek nešto veću od 15.000 dolara godišnje.

Dok većina radnika zarađuje više, a mnoge države imaju višu minimalnu zaradu, ti sa dna ljestvice zarađuju hiljaditi dio onoga što zarade top menadžeri.

Minimalna plata u Sjedinjenim Državama je 7.25 dolara po satu i nije povećana osam godina. Grupa zvana Biznis za fer minimalnu platu, tvrdi da je inflacija u tom periodu oborila te već niske zarade za 15 odsto.

I dok mnogi biznisi navode argumente da će povećanje minimalne plate rezlutirati smanjenjem broja radnih mjesta na najnižem stupnju ekonomskog sprektra, Biznis za fer minimalnu platu kaže da bi veće plate za najslabije plaćene radnike moglo da stimuliše potražnju i pomogne ekonomiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG