Linkovi

Gube li Sjedinjene Države primat nad Indijom i Kinom?


Gube li Sjedinjene Države primat nad Indijom i Kinom?
Gube li Sjedinjene Države primat nad Indijom i Kinom?

Američki predsjednik Barack Obama nedavno se u Kaliforniji sastao s čelnicima vodećih američkih tvrtki visoke tehnologije, do čega je došlo nakon sto je predsjednik u svom govoru o stanju nacije istakao važnost inovacija i obrazovanja

O tome da li Amerika gubi svoju premoć u odnosu na nove sile kao što su India i Kina, William Ide je razgovarao s Adamom Segalom iz Vijeća za vanjsku politiku u New Yorku, autora nove knjige na tu temu.

Ide: Sve više postoji uvjerenje da Sjedinjene Države gube svoj primat nad Indijom i Kinom, te da su u nazadovanju. Koje nedavni dogadjaji podupiru takvo razmišljanje?

Segal: "Mislim da se mnogi pozivaju na nedavne podatke kao sto su na primjer iznenadjujuce dobri rezultati na medjunarodnim testovima matematike i prirodnih znanosti učenika u Šangaju. Takodjer, po broju patenata Kina je danas druga na svijetu, ispred Japana. Tu su i podaci o razvoju vjetrenjača za proizvodnju struje i solarna energija, i to kako Kina danas dominira ta trzista kao i po broju brzih željeznica. Sve te stvari ukazuju na to da Kina sve više hvata korak".

Ide: Da li se vi slažete s tom pretpostavkom? To je i tema knjige koju ste nedavno objavili.

Segal: "To je točno. Ukratko, ja sam razdvojio inovacije u dvije vrste, inovacije ideja i inovacije stvari. Inovacije stvari su jako razumljive, ali inovacije ideja su politička, socijalna i kulturološka poimanja koja pomažu pretakanju ideja iz laboratorija na svijet trzista. Ako pogledate Kinu i Indiju vidjet ćete da je to tamo teze ostvariti. Na primjer, kada je riječ o publikacijama, nedavno je objavljena velika reportaža o velikom problemu prijevara i plagiranja u akademskim krugovima Kine. Kada je riječ o patentima istina je da ih je u Kini danas vise, medjutim kvaliteta tih patenata je u stvari jako slaba, i većina njih je registrirana iz drugih razloga. Dakle ako se pozabavite pitanjima kao sto su „kako obučiti znanstvenika“ ili „kako osnovati tvrtku“, ili „kako zaštiti intelektualnu imovinu“, uvidjet ćete da pred Kinom i Indijom predstoji još dug put. Zbog toga sam ja manje pesimističan oko toga sto Sjedinjene Države mogu učiniti".

Ide: Zašto su sastanci kao ovaj koji je predsjednika Obama imao u Silicijskoj dolini važni? Ili možda nisu?

Segal: "Mislim da je očito da su ti sastanci barem pomalo simbolični i jako povezani s odnosima s javnoscu. Medjutim mislim da su važni u smislu da predsjednik mora izgraditi sliku o tome u čemu smo mi jaki, i sto nam je za činiti ako se želimo natjecati. Mislim da je jasno da su inovacije na vrhu tog popisa, i mislim da je važno da ljudi razumiju da je to jedna od naših prednosti. Ako pratite promjene inovacija, vidjet ćete da one postaju sve vise globalne, sireci se po cijelom svijetu sve do novih rastućih znanstvenih i tehnoloških centara u Kini i Indija. Amerika je u stvari dobro pozicionirana da iz toga izvuče korist. Mi smo povezani sa svim tim mjestima kroz korporativne veze, sveucilisnu suradnju i mreže njihovih bivših studenata. Mislim da su Sjedinjene Države bolje pozicionirane od bilo koje zemlje da iskoriste novi svjetski znanstveni i tehnološki sustav. Stoga mislim da je važno da predsjednik skrene pozornost na te naše prednosti, i na neke od stvari koje moramo poduzeti da bismo napredovali".

Ide: Kao Kina napreduje i koliko ce joj još trebati da prestigne Sjedinjene Države?

Segal: "Kina očigledno napreduje u područjima koja ce u budućnosti biti od važnosti. Mislim da nova energenti, strujne vjetrenjače i solarni paneli privlače najviše pozornosti. U oba slučaja riječ je prvenstveno o opsegu i kineskoj sposobnosti postavljanja velikog broja tih uredjaja i time spuštanja njihove cijene. Kineski proizvodjaci nisu postigli nikakvo značajno tehnološko dostignuće na tom polju, i ja ne očekujem da ce se to promijeniti u skoroj budućnosti. Područja gdje bi Kina mogla uskoro postići značajna tehnološka dostignuća su telekomunikacije i nanotehnologija. Na tim područjima Kinezi su napisali brojne studije i jako puno na njima rade. Gledajući u cijelosti kinesku ekonomiju, on i su na tehnološkom polju nekoliko desetljeća iza Sjedinjenih Država i očekujem da ce to tako i ostati u dogledno vrijeme".

Ide: Predsjednik je Obama u svojem nedavnom Govoru o stanju nacije govorio o važnosti obrazovanja i inovacija, i o osvajanju budućnosti s inovacijama. Sto Sjedinjene Države trebaju činiti da bi zadržale svoju nadmoć u inovacijama?

Segal: "Mislim da ce problem biti u novcu. Jedan dio predsjednikovog prijedloga budžeta koji nije doživio velike rezove je istraživanje i razvoj Nacionalne zaklade za znanost i Ministarstvo energetike. U dobili su veca sredstva. Da li ce to preživjeti u procesu usvajanja budžeta, to je veliko pitanje, jer cini se da republikanci u Zastupničkom domu imaju namjeru to srezati. Takodjer bilo je govora o tome da Sjedinjene Države trebaju vise znanstvenika i inženjera, te da ce Kina i Indija na koncu obrazovati vise njih i prestići nas. Mislim da je to djelomično pravi odgovor. Mislim da je to prava stvar na koju se trebamo usredoticiti, na obučavanje inženjera i znanstvenika, na to s kojim znanjima oni raspolažu i na koncu , da li imaju medjunarodno iskustvo".

XS
SM
MD
LG