Linkovi

Američko financiranje globalnih zdravstvenih programa pomaže i gospodarskom rastu SAD-a


Globalna borba protiv bolesti ima puno smisla jer zarazne bolesti ne poznaju granica. Stoga je kritično da se ta borba nastavi i izvan američkih granica

Sjedinjene su Države, stoji u izvješću jedne globalne koalicije zdravstvenih organizacija, najveći u svijetu ekonomski podupiratelj globalnih zdravstvenih ispitivanja i razvoja. A to je veliki poticaj ne samo za borbu protiv bolesti, već i za američko gospodarstvo.

Projekt za razvoj cjepiva protiv tuberkuloze samo je jedan primjer programa koje podupire američka vlada. U razdoblju od 2000. do 2010. godine, Sjedinjene su Države globalnim zdravstvenim ispitivanjima doprinijele sa blizu 13 milijardi dolara. Taj je novac utrošen na razvoj boljih lijekova, cjepiva i načina liječenja. Ta pomoć, naglašavaju zagovornici, i ta nastojanja, moraju se dalje nastaviti.

“Gotovo 45 proizvoda odobreno je za korištenje u zemljama u razvoju, a za više od polovicu, sredstva je dala američka vlada,” kaže Kaitlin Christenson, direktorica organizacije Global Health Technologies Coalition, globalne koalicije za zdravstvene tehnologije, koju čini 40 privatnih zdravstvenih organizacija. Zajedno s nezavisnom istraživačkom skupinom Policy Cures, koalicija je pripremila izvještaj o učinku američke novčane pomoći na razvoj svjetskih zdravstvenih proizvoda.

Direktor Policy Cures, dr. Javier Guzman, kaže da, time što podupiru borbu protiv bolesti u nerazvijenim zemljama, Sjedinjene Države postižu još nešto. “Jačaju vlastito gospodarstvo. Ispitivanje pokazuje da na svaki dolar 64 centa ide, zapravo, istraživačima i proizvođačima u Sjedinjenim Državama, a to otvara mnogo radnih mjesta.”

Globalna borba protiv bolesti, kažu zdravstveni djelatnici, ima puno smisla jer zarazne bolesti ne poznaju granica. Stoga je kritično da se ta borba nastavi i izvan američkih granica.

Po riječima Kaitlin Christenson, sada, po prvi put u više desetljeća, postoje čvrsti i pouzdani kanali i načini za dostavljanje novih lijekova i cjepiva protiv smrtonosnih bolesti kakve su malarija, meningitis, AIDS i tuberkuloza. “Za očekivati je da će doći do značajnog napretka na području raznih bolesti.”

Dr. Guzman dodaje: “Treba samo nastaviti s istom predanošću kad je riječ o održivom financiranju i treba još pametnije ulagati da bi to financiranje polučilo pravim uspjehom, da bi se od njega dobila prava korist.”

Stručnjaci iz Global Health Techologies Coalition kažu da bi bilo kakvo smanjenje tih investicija moglo ugroziti proizvodnju mnogih proizvoda koji su sada u razvoju. Američko financiranje tih projekata, dodaju oni, ključno je za novu generaciju globalnih zdravstvenih proizvoda.

XS
SM
MD
LG