Linkovi

Američki Vrhovni sud oborio ključni dio DOMA-e


Američki je Vrhovni sud oborio ključni dio saveznog zakona koji brak definira kao zajednicu između muškarca i žene i time donio pobjedu pristašama istospolnih brakova. Aktivisti za prava, skupine i pojedinci, pozdravili su današnju odluku suda u Washingtonu....

Sudskom odlukom je u srijedu opovrgnuta odredba DOMA-e, saveznog zakona zvanog Defense of Marriage Act, Obrana isntitucije braka, koja je partnerima legalno sklopljenih istospolnih brakova uskraćivala prava što uživaju heteroseksualni parovi, niz zdravstvenih, poreznih i mirovinskih beneficija. Odluka ne zahtjeva od pojedinih saveznih država da priznaju istospolne brakove.

David Boies, iz Američke zaklade za jednaka prava (American Foundation for Equeal Rights) zahvalio je Vrhovnom sudu i rekao kako vjeruje da će istospolni brakovi ubrzo biti legalizirani širom zemlje.

“Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država mišljenja je da ničemu ne služi uskraćivanje istospolnim parovima da sklapaju brak s onima koje vole. Za to nije bilo nikakvog legitimnog opravdanja.”

Vrhovni je sud također glasao, sa 5-4, da nema jurisdikciju za slučaj kalifornijskog zahtjeva za zabranom istospolnih brakova, poznatog kao Proposition 8.

Kristin Perry i Sandra Stier su tužitelji u tom slučaju. Njima je, 2009. godine, kao istospolnim partnerima, uskraćeno odobrenje za sklapanje braka. Kristin Perry se obratila pristašama ispred zgrade Vrhovnog suda.

“Današnji je dan velik i značajan za američku djecu i obitelji. Sandy i ja smo sretne ne samo zato što se sada možemo vratiti u Kaliforniju i konačno sklopiti brak nego i zato što ćemo djeci u Kaliforniji moći reći da su sva jednaka i sva jednako dobra, bez obzira na to tko su njihovi roditelji.”

I Sandra Stier je odluku pohvalila, ali istaknula da to nije dovoljno i da istospolni brakovi moraju biti legalizirani u cijeloj zemlji. Za sada, oni se priznaju u Kaliforniji, Connecticutu, Delawareu, Iowi, Maineu, Marylandu, Massachusettsu, Minnesoti, New Hampshireu, New Yorku, Rhode Islandu, Vermontu i Washingtonu, sve u svemu - u 13 saveznih država.
XS
SM
MD
LG