Linkovi

Američki vojnici stigli u Rumuniju


Američki vojnici ukrcavaju se u avion za istočnu Evropu. (Foto: REUTERS/Bryan Woolston)
Američki vojnici ukrcavaju se u avion za istočnu Evropu. (Foto: REUTERS/Bryan Woolston)

Prva grupa američkih vojnika, koji bi trebalo da ojačaju članice NATO-a iz istočne Evrope poslije raspoređivanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom, stigla je u Rumuniju, saopštio je u utorak ministar odbrane te zemlje Vasile Dinču, a prenosi agencija Reuters.

Sjedinjene Države odlučile su da pošalju gotovo 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju da bi zaštitile istočnu Evropu od mogućih posljedica ukrajinske krize.

Pentagon je saopštio da će oko 1.000 pripadnika američkih snaga biti premješteno iz Vilseka, u Njemačkoj, u Rumuniju. Američke trupe počele su da dolaze u Poljsku u subotu.

Dinču je novinarima rekao da je u Rumuniju stiglo 100 vojnika koji se bave logistikom.

"Amerikanci su stigli. Više od 100 američkih vojnika priprema se sa našim ekspertima za logistiku, što znači da će ubrzo stići i ostatak trupa", naglasio je rumunski ministar odbrane.

U Rumuniji, članici NATO-a od 2004. godine, trenutno se nalazi oko 900 američkih vojnika, od kojih su neki dio snaga Sjevernoatlantske alijanse, dok su pojedini stacionirani u okviru odvojenih bilateralnih sporazuma.

Francuska je također saopštila da planira da šalje vojnike u Rumuniju i ponudila je da predvodi buduću NATO misiju, u okviru koje bi moglo da bude raspoređeno oko 1.000 pripadnika vojske iz više zemalja.

Odluka o tome bi mogla da bude donesena na predstojećem sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO-a sredinom februara.

NATO razmatra dugoročnu vojnu poziciju u istočnoj Evropi da bi ojačala njenu odbranu, najavio je u ponedeljak generalni sekretar Jens Stoltenberg. Alijansa trenutno rotira trupe u istočnoevropskim članicama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG