Linkovi

Američki senator na ruskoj potjernici


Senator Lindsey Graham (u sredini) tokom sastanka sa Zelenskim, 26. maj 2023.
Senator Lindsey Graham (u sredini) tokom sastanka sa Zelenskim, 26. maj 2023.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na potjernicu američkog senatora Lindsey Grahama, javili su ruski mediji u ponedjeljak, 29. maja, pozivajući se na bazu podataka Ministarstva.

U montiranom videu koji je u petak, 26. maja, objavio Ured ukrajinskog predsjednika o Grahamovom sastanku s Volodimirom Zelenskim, Graham je prikazan kako kaže "Rusi umiru", a zatim kaže da je američka podrška "najbolji novac koji smo ikada potrošili".

Ukrajina je objavila kompletan video sa sastanka koji pokazuje da dvije primjedbe nisu povezane.

Ruski istražni komitet saopštio je u nedjelju, 28. maja, da otvara krivičnu istragu o Grahamovim komentarima. Nije precizirano za koje je krivično djelo osumnjičen.

Graham je u nedjelju osporio ruske kritike njegove podrške Ukrajini, rekavši da je jednostavno hvalio duh Ukrajinaca u odupiranju ruskoj invaziji uz pomoć Washingtona.

Republikanac iz Južne Karoline poznat po svojim stavovima o vanjskoj politici, kao otvoreni pobornik povećane vojne podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

Rusija je ranije dodala desetine američkih zvaničnika i izabranih političara na stop liste, zabranivši im ulazak u zemlju, ali rijetko je tražila hapšenje visokih američkih zvaničnika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG